Ερντογάν κατά Βερολίνου με αναφορά σε ναζί

Ερντογάν κατά Βερολίνου με αναφορά σε ναζί

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε χθες «άτοπες» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τη σημερινή Γερμανία με το ναζιστικό καθεστώς, σε έναν νέο γύρο επιδείνωσης των σχέσεων Βερολίνου -Αγκυρας. Παράλληλα, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και για την Ελλάδα, ο γερμανικός Τύπος εξαπέλυσε ομοβροντία παραινέσεων προς την καγκελάριο να βάλει «τέρμα στην υποταγή» και να «απελευθερωθεί από τα δεσμά της συμφωνίας για το προσφυγικό».

«Δεν μπορεί κανείς να σχολιάσει στα σοβαρά τέτοιες άτοπες δηλώσεις», είπε χθες η κ. Μέρκελ. «Είναι ιδιαίτερα σοβαρό και με θλίβει γιατί οι συγκρίσεις με τους ναζί οδηγούν μόνο σε ένα πράγμα: τον ευτελισμό του ανείπωτου δράματος όσων υπέστησαν τα εγκλήματα των ναζί κατά της ανθρωπότητας».

Την Κυριακή, ο Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει την παρομοίωση καταγγέλλοντας τις ακυρώσεις ομιλιών Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες με το κλείσιμο του κέντρου στο οποίο επρόκειτο να μιλήσει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Αμβούργο, λόγω έλλειψης συστήματος πυρανίχνευσης.

Οι οργανωτές βρίσκονται σε αναζήτηση άλλης αίθουσας, στα πρότυπα όσων συνέβησαν το Σάββατο με την ομιλία του Τούρκου υπουργού Οικονομίας στην Κολωνία, η οποία, έπειτα από δύο ακυρώσεις χώρων, πραγματοποιήθηκε τελικά σε ξενοδοχείο της πόλης, με 350 παρευρισκόμενους και ενώ έξω βρίσκονταν διαδηλωτές.

«Ξέρετε γιατί γίνονται όλα αυτά, για έναν τρομοκράτη», είπε την Κυριακή στους οπαδούς του ο Ερντογάν, διασύροντας τον ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Welt στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ, τον οποίο οι αρχές της χώρας του συνέλαβαν επειδή έκανε ρεπορτάζ στις κουρδικές περιοχές. Ο Ερντογάν απείλησε επίσης να «αναστατώσει τον κόσμο» αν αποφασίσει να μιλήσει ο ίδιος σε προεκλογική συγκέντρωση στη Γερμανία και δεν του επιτραπεί.

Πριν από την τελευταία κλιμάκωση, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος του περιοδικού Spiegel αυτής της εβδομάδας, με κύριο άρθρο που τιτλοφορείται «Το τέλος της υποταγής». «Η Αγκελα Μέρκελ πρέπει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της συμφωνίας για το προσφυγικό», γράφει το περιοδικό. «Δεν πρέπει να καταγγείλει από μόνη της αμέσως τη συμφωνία. Αλλά ούτε και να αφήσει τις κινήσεις της να επηρεάζονται από την ανησυχία ότι μπορεί να καταγγείλει τη συμφωνία ο Ερντογάν. Είναι ώρα να υπάρξουν εναλλακτικές, με τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής, που δεν αναθέτει τη φύλαξη των συνόρων στην Τουρκία αλλά την υλοποιεί μόνη της.

Χώρες-κλειδιά, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, πρέπει επιτέλους να λάβουν την υποστήριξη σε χρήμα, ειδικευμένο προσωπικό και υποδομές που χρειάζεται ώστε να καταγράφουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της Ε.Ε., να εξετάζουν τους φακέλους και αναλόγως να τους απελαύνουν. Είναι καιρός να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του Ερντογάν».

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και το χθεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιο της FAZ, στο οποίο ο Νίκολας Μπούσε έκανε λόγο για απαράδεκτη γερμανική ταπείνωση. «Η γερμανική πολιτική ηγεσία, που έως τώρα έχει επιδείξει μεγάλη υπομονή, πρέπει να σκεφτεί τι επίδραση έχει στους Γερμανούς πολίτες η συνέχιση της ταπείνωσης της χώρας», καταλήγει το σχόλιο. Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, το 81% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι υπερβολικά ελαστική με τον Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι Τούρκοι της Γερμανίας, οι οποίοι σφυροκοπούνται από συνεχή αντιγερμανικά μηνύματα, μέσω των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. «Ο Ερντογάν το παράκανε», δήλωσε χθες ο Γκοκάι Σοφούογλου, επικεφαλής της τουρκικής κοινότητας Γερμανίας, στην οποία ανήκουν 270 οργανώσεις. «Η Γερμανία δεν πρέπει να πέσει σε αυτό το επίπεδο».

Το δημοψήφισμα με το οποίο ο Ερντογάν θα ενισχύσει τις εξουσίες της προεδρίας έχει προξενήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. H γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι πολιτικοί είναι ελεύθεροι να μιλήσουν στη χώρα, αρκεί να προαναγγέλλουν ότι πρόκειται για προεκλογικές ομιλίες και να μην εισάγουν τουρκικές διαμάχες στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή