Το FBI «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ

Το FBI «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται το πολιτικό αλαλούμ στην Ουάσιγκτον ύστερα από τις –αστήρικτες, μέχρι στιγμής– καταγγελίες του προέδρου Τραμπ ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει την παρακολούθηση των τηλεφώνων του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων και διεθνών πρακτορείων, που επικαλούνται ανώνυμους αξιωματούχους, υποστηρίζουν ότι ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόουμι ζήτησε από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, να ανασκευάσει τις κατηγορίες που εκθέτουν την υπηρεσία του – με άλλα λόγια, να έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο που τον επέλεξε.

Η υπόθεση ξεκίνησε το Σάββατο, όταν ο πρόεδρος Τραμπ εκτόξευσε την άνευ προηγουμένου στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά κατηγορία εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα μέσω της προσφιλούς του οδού, του Twitter. Στο σχετικό μήνυμα υποστήριζε ότι ο προκάτοχός του «έπεσε πολύ χαμηλά» και έκανε λόγο για νέο «Γουότεργκεϊτ», χωρίς, ωστόσο, να προσκομίσει το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο. Το έργο της συλλογής στοιχείων για τη βαρύτατη κατηγορία που εκτόξευσε το ανέθεσε, την Κυριακή, στο Κογκρέσο.

Ηδη, οι αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων διερευνούν τις καταγγελίες για σχέσεις συνεργατών του Τραμπ με τη Ρωσία, όπως και τη θρυλούμενη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές. Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να διευρυνθεί η έρευνα ώστε να συμπεριληφθούν και οι δικές του καταγγελίες περί παρακολουθήσεων των τηλεφώνων του ουρανοξύστη του στη Νέα Υόρκη.

Τις καταγγελίες Τραμπ διέψευσε κατηγορηματικά ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι ουδείς πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνος του την παρακολούθηση οποιουδήποτε πολίτη χωρίς δικαστικό ένταλμα. Κατά τον κ. Ερνεστ, η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτήρα σπασμωδικού αντιπερισπασμού, ώστε να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τις σχέσεις συνεργατών του με τη Ρωσία. Απόλυτος στην απόρριψη των καταγγελιών Τραμπ ήταν και ο Τζέιμς Κλάπερ, γενικός διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών επί προεδρίας Ομπάμα.

Αναθεωρημένο Π.Δ.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες μια αναθεωρημένη εκδοχή του επίμαχου προεδρικού διατάγματος που απαγόρευε προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες για λόγους ασφαλείας και η εφαρμογή του οποίου ανεστάλη με δικαστικές αποφάσεις.

Το αναθεωρημένο διάταγμα παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Πρώτον, εξαιρεί το Ιράκ από τον κατάλογο των επτά χωρών, κάτι που αποδίδεται στην ισχυρή πίεση του Πενταγώνου, το οποίο αντιλαμβάνεται τον σοβαρό ρόλο των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Επιπλέον, εξαιρεί από την απαγόρευση τους πολίτες των εν λόγω χωρών που ήδη κατέχουν πράσινη κάρτα.

Η προσωρινή απαγόρευση εισόδου για τους υπόλοιπους πολίτες των έξι χωρών (Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία, Υεμένη) θα έχει τρίμηνη διάρκεια και η εφαρμογή της μετατίθεται για τις 16 Μαρτίου, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη προετοιμασία και να αποφευχθούν οι χαώδεις καταστάσεις στα αεροδρόμια που παρουσιάστηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου διατάγματος, στις 27 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή