Οργή Ιαπωνίας, Ν. Κορέας για την εκτόξευση πυραύλων

Οργή Ιαπωνίας, Ν. Κορέας για την εκτόξευση πυραύλων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε τη Δευτέρα η Βόρειος Κορέα, στέλνοντάς τους στις ΒΔ θάλασσες της Ιαπωνίας και προκαλώντας την οργή της τελευταίας και της Νοτίου Κορέας, μόλις λίγες ημέρες μετά την υπόσχεση αντιποίνων για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η γειτονική χώρα με τις ΗΠΑ, τις οποίες βλέπει ως προετοιμασία για σύρραξη. Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της Νοτίου Κορέας και των ΗΠΑ, οι πύραυλοι δεν φαίνεται να ήταν διηπειρωτικοί αλλά απλοί, με δυνατότητα να ταξιδέψουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα και να φτάσουν σε υψόμετρο 260 χιλιομέτρων. «Οι εκτοξεύσεις συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη δράση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, αναφέροντας επιπλέον ότι η Βόρειος Κορέα γίνεται συχνά δέκτης έντονων διαμαρτυριών για την περιφρόνηση που δείχνει απέναντι στον ΟΗΕ, έχοντας προβεί επανειλημμένως σε αντίστοιχες στρατιωτικές ασκήσεις.

Τις εκτοξεύσεις καταδίκασε και ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν. Κορέας Χουάνγκ Κιο-Αν, τονίζοντας ότι η Σεούλ θα θέσει σε λειτουργία άμεσα ένα αμερικάνικο αντιπυραυλικό σύστημα, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου. Στο μεταξύ, οι ανακοινώσεις του τελευταίου προσπάθησαν να λειτουργήσουν εξισορροπητικά, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού YΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ να δηλώνει πως «όλες οι πλευρές πρέπει να δράσουν συγκρατημένα και να μην κάνουν κάτι που θα ενοχλήσει τον άλλον και θα χειροτερεύσει τις εντάσεις στην περιοχή». Ωστόσο, το πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ και η Ν. Κορέα στη σειρά των πυραυλικών και πυρηνικών ασκήσεων της Βορείου Κορέας παραμένει ερώτημα, καθώς ο Τραμπ δεν έχει ενημερωθεί ακόμη από τους αρμόδιους αξιωματούχους σχετικά με τις επιλογές αντιμετώπισής τους, οι οποίες περιλαμβάνουν πυραυλικά χτυπήματα στα σημεία εκτόξευσης του Βορρά και πυρηνικό επανεξοπλισμό του Νότου. Τέλος, αντιδράσεις ήρθαν και από την Ευρώπη, με την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι να δηλώνει πως οι εκτοξεύσεις υποδηλώνουν «παντελή έλλειψη σεβασμού» προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να ζητεί από τη Βόρειο Κορέα να συμμορφωθεί και να επιστρέψει στον διάλογο με τη διεθνή κοινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή