Από ένα ραδιοφωνικό σόου στο προεδρικό Twitter

Από ένα ραδιοφωνικό σόου στο προεδρικό Twitter

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα ξεκίνησαν στις έξι το απόγευμα της Πέμπτης, ως συνωμοσιολογικό παραλήρημα συντηρητικού ραδιοφωνικού σχολιαστή: ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αξιοποιήσει «τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους» για να υποκλέψει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. «Πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο», είπε στους ακροατές του ο παραγωγός της εκπομπής Μαρκ Λέβιν.

Το πρωί της Παρασκευής, ο αβάσιμος ισχυρισμός μεταδιδόταν από την ιστοσελίδα Breitbart, την οποία διηύθυνε μέχρι πρότινος ο επικεφαλής πολιτικής στρατηγικής του προέδρου Τραμπ, Στίβεν Μπάνον. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο πρόεδρος είχε ασπασθεί τη συνωμοσία, δημοσιεύοντας σειρά από μηνύματα στο Twitter, κατηγορώντας τον προκάτοχό του για κατασκοπεία εις βάρος των Ρεπουμπλικανών.

Αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ επέλεξε –για μία ακόμη φορά– να υιοθετήσει τις πλέον εμπρηστικές εικασίες, βασιζόμενος σε ψήγματα υποψιών, χωρίς προηγουμένως να έχει συμβουλευθεί τους συνεργάτες ή τις υπηρεσίες της κυβέρνησής του. Για τους αντιπάλους του Τραμπ, η εμπρηστική του τακτική μοιάζει με καλά μελετημένη στρατηγική, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από άλλη υπόθεση. Στην περίπτωση αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε –λένε οι επικριτές του– να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τις επαφές που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης με τη Ρωσία και οδήγησαν τον Τζεφ Σέσιονς να αυτοεξαιρεθεί από ομοσπονδιακή έρευνα για δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος παρέμεινε αμετακίνητος, ακόμη και μετά τη διάψευση από το γραφείο του Ομπάμα ότι ο πρώην πρόεδρος είχε διατάξει την παρακολούθηση του Τραμπ, καθώς και ύστερα από τη δήλωση του πρώην «τσάρου» των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ ότι κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι-Σάντερς είπε ότι «πολλά ΜΜΕ, όπως οι New York Times, ανέφεραν την είδηση της παρακολούθησης του Τραμπ κατόπιν διαταγής του Ομπάμα». Κανένα μέσο, όμως, δεν έκανε λόγο για υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του Τραμπ, όπως ισχυρίσθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος εξοργίσθηκε την Παρασκευή, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα. Σε θυελλώδη σύσκεψη στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ επέπληξε αυστηρά τους συνεργάτες του για την αποτυχία τους να τον ενημερώσουν έγκαιρα για την απόφαση του Σέσιονς.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο πρόεδρος Τραμπ ξύπνησε στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάργκο της Φλόριντα και «εξαπέλυσε» έξι μηνύματα στο Twitter, ισχυριζόμενος –χωρίς να μνημονεύσει την πηγή της πληροφόρησής του– ότι ο Ομπάμα είχε διατάξει την υποκλοπή των τηλεφωνικών του συνομιλιών, συγκρίνοντας την ενέργεια αυτή με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, σύμβουλοι του Τραμπ αναζητούσαν τρόπο για να τον πείσουν να πάψει να γράφει στο Twitter, σε μια προσπάθεια να προλάβουν νέα προβλήματα. Αφού έπαιξε για λίγη ώρα γκολφ, ο Τραμπ επέστρεψε στην έπαυλη και μίλησε στο τηλέφωνο με στελέχη του κόμματός του. Την Κυριακή, λένε οι σύμβουλοί του, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πάλι έξαλλος, θεωρώντας ότι οι υποστηρικτές του δεν ήταν αρκετοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή