Ψηφίστηκαν τα αντιμεταναστευτικά μέτρα στην Ουγγαρία

Ψηφίστηκαν τα αντιμεταναστευτικά μέτρα στην Ουγγαρία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Το σχέδιο για κράτηση μεταναστών και προσφύγων σε στρατόπεδα στις συνοριακές ζώνες της Ουγγαρίας ενέκρινε χθες το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, προκαλώντας την αντίδραση του ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση αντίθετη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία και «ικανή να έχει τραγικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των αιτούντων άσυλο».

Τα νέα μέτρα, που ψηφίσθηκαν από το Κοινοβούλιο, προβλέπουν επίσης την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα ουγγρικά σύνορα. Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, είπε ότι η Ουγγαρία αποφάσισε να προστατεύσει τον εαυτό της, περιγράφοντας την προσφυγική ροή ως «Δούρειο Ιππο της τρομοκρατίας». Οσων η αίτηση ασύλου δεν εγκριθεί αμέσως, δεν θα δικαιούνται να κινούνται ελεύθερα εντός του ουγγρικού εδάφους, αλλά θα κρατούνται σε στρατόπεδα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία. «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε αιτών άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, θα κρατείται σε κιβώτια εμπορευμάτων (κοντέινερ), περικυκλωμένα από συρματόπλεγμα, στα σύνορα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο νέος νόμος παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ουγγαρίας, που απορρέουν από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», είπε χθες η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Σεσίλ Πουγί.

Στο μεταξύ, νέο αμφιλεγόμενο νομοθέτημα αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση Ορμπαν, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο μη κυβερνητικών οργανώσεων, που εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Ο νέος νόμος θα απαιτεί από τις ΜΚΟ να δηλώνουν με λεπτομέρειες τις πηγές χρηματοδότησής τους. «Ο νόμος αυτός αποτελεί πρωτοφανή επίθεση σε κάθε φωνή αμφισβήτησης», ανέφερε ο Γκόραν Μπουλντιόσκι, διευθυντής της οργάνωσης Open Society for Europe, που χρηματοδοτείται από τον γεννημένο στην Ουγγαρία, Αμερικανό μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος.

Ο πρωθυπουργός Ορμπαν έχει επικρίνει επανειλημμένως την οργάνωση του Σόρος, χαρακτηρίζοντάς τη «σκιώδη, μυστικοπαθή και αδιαφανή». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός μοιράζεται την απέχθειά του αυτή προς το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος με τον σημερινό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ και δημιουργό της ακροδεξιάς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Breitbart News, Στίβεν Μπάνον, η εμμονή του οποίου κατά του Σόρος διαρκεί τώρα δεκαετίες. Ο Μπάνον –και σημαντική μερίδα ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών σε όλο τον κόσμο– θεωρεί τον Σόρος προπαγανδιστή της παγκοσμιοποίησης, εν μέρει υπεύθυνο για την προσφυγική κρίση και πολέμιο κάθε εθνικής κυριαρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή