Oλλανδία, Αυστρία κλείνουν την πόρτα σε Τούρκους πολιτικούς

Oλλανδία, Αυστρία κλείνουν την πόρτα σε Τούρκους πολιτικούς

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απεύχεται κανείς την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Τούρκου προέδρου. Είναι όμως δουλειά των Ευρωπαίων πολιτικών να προσπαθούν, με τη στάση τους, να επηρεάσουν την έκβαση του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία;

Τόσο ο συντηρητικός Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όσο και ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς απαντούν ξεκάθαρα: Ναι. Επιθυμούν να απορριφθεί η συνταγματική αναθεώρηση του Ερντογάν και, παράλληλα, να αντλήσουν οι ίδιοι πολιτικά οφέλη από τη στάση τους απέναντι στον «δεσπότη του Βοσπόρου».

Στη Γερμανία, οι ομιλίες Τούρκων υπουργών έχουν προσκρούσει σε δήθεν τεχνικά κωλύματα, όπως έλλειψη χρόνου για τον προγραμματισμό μέτρων ασφαλείας, έλλειψη πυρανίχνευσης, ρήτρες που απαγορεύουν τη χρήση για πολιτικές συγκεντρώσεις στα ενοικιαστήρια ιδιωτικών χώρων κτλ.

Στην Ολλανδία, όμως, η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου στην αίθουσα δημοτικού διαμερίσματος του Ρότερνταμ χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ρούτε. «Δεν θα συνεργαστούμε, δεν το επιθυμούμε», δήλωσε ο Ρούτε, ενώ για την ακύρωση της εκδήλωσης έγινε επίσημη ενημέρωση στις τουρκικές αρχές. Τέσσερις ημέρες πριν από τις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου, το τελευταίο που θα ήθελε ο Ρούτε θα ήταν να τον παρουσιάσει ως ενδοτικό στον Ερντογάν ο αντιισλαμιστής Βίλντερς.

«Πηγαίνουμε όπου θέλουμε για να συναντήσουμε τους πολίτες μας», απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος θα μπορούσε να επιλέξει μια λύση αντίστοιχη με αυτή του Αμβούργου, όπου μίλησε στην κατοικία του προξένου. Στην περίπτωση αυτή και η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρούσε στην προεκλογική της εκστρατεία και η ολλανδική κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυριστεί πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να την αποτρέψει και ο Χερτ Βίλντερς θα οργανώσει τη διαδήλωση των ονείρων του έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Υποκρισία

«Η αλλαγή του τουρκικού συντάγματος περιορίζει τη δημοκρατία. Επίσης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εν ενεργεία υπουργούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία λέγοντας ότι μιλούν στους πολίτες τους, κάτι που δεν ισχύει γιατί πρόκειται για Ολλανδούς πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν και τουρκικό διαβατήριο», είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρούτε. Η ολλανδική αριστερά καταγγέλλει την υποκρισία όλων των εμπλεκομένων, από την τουρκική κυβέρνηση, που οργανώνει εκδηλώσεις στην Ευρώπη ενώ δεν θα επέτρεπε ποτέ ξένη ανάμειξη στο εσωτερικό της, μέχρι την ολλανδική κυβέρνηση, που υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου αλλά όχι του λόγου με τον οποίο διαφωνεί, και βέβαια ώς τον Χερτ Βίλντερς, ο οποίος καταγγέλλει το Ισλάμ ως θρησκεία που λογοκρίνει και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για την απαγόρευση της επίσκεψης Τσαβούσογλου.

Στην Αυστρία, ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα πρότεινε αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή πολιτικών από το εξωτερικό σε προεκλογικές συγκεντρώσεις για κόμματα του εξωτερικού, όταν πρόκειται για «τοποθετήσεις που αντιβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η φωτογραφική διάταξη έχει ονομαστεί «Lex Erdogan» από τον αυστριακό Τύπο, ενώ ο Σομπότκα δεν κρύβει σε ποιον αναφέρεται. «Αρκεί μια ματιά στο πρόγραμμα του ΑΚΡ και θα βρείτε αμέσως οκτώ ή εννέα σημεία», είπε η εκπρόσωπος του υπουργού στην αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ».

Πάντως, ο Ερντογάν δεν έχει προγραμματίσει ομιλία στην Αυστρία, ενώ η ψήφιση του νόμου, εάν αρθούν τα εμπόδια συνταγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει πριν από το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, η συζήτηση αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, έχει όμως ευεργετικές επιδράσεις στη δημοτικότητα των κυβερνητικών κομμάτων, που δεν θέλουν να αφήσουν το θέμα Τουρκία στα χέρια του ακροδεξιού OVP. Σημειώνεται ότι, τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Αυστρία, οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες ενστερνίζονται πλήρως την πολιτική αυτή επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή