Ηχηρά μηνύματα από τις γυναίκες

Ηχηρά μηνύματα από τις γυναίκες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με διαδηλώσεις και απεργίες σε πολλές χώρες του κόσμου τίμησαν χθες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας φεμινιστικές οργανώσεις.

Στη Γαλλία, 38 φεμινιστικές οργανώσεις, συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν χθες τις εργαζόμενες γυναίκες να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους στις 15.40, για να υπογραμμίσουν με τον τρόπο αυτό τη μισθολογική ανισότητα που τις χωρίζει από τους άνδρες συναδέλφους τους. Οι γυναίκες στη Γαλλία αμείβονται κατά μέσον όρο 26% λιγότερο από ό,τι οι άνδρες.

Στην Πολωνία, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ εκατοντάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ζητώντας τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Η κυβέρνηση της Πολωνίας προωθεί τις αξίες του ρωμαιοκαθολικισμού και προσπαθεί να απαγορεύσει την άμβλωση.

Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, εκατοντάδες ακτιβίστριες, μέλη αριστερών οργανώσεων, διαδήλωσαν μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, όπου έκαψαν αμερικανική σημαία και ομοίωμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πέρα από το αίτημα για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, η διαδήλωση στη Μανίλα ζήτησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα και το τέλος του αιματηρού πολέμου του προέδρου Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών.

Στη Ρωσία, συλλήψεις πραγματοποίησε χθες η αστυνομία, κατά τη διάρκεια μη εγκεκριμένης διαδήλωσης γυναικείων οργανώσεων στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Την ίδια ώρα, λυρικό μήνυμα με αφορμή την ημέρα εξέδωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών, αρκούμενος να επαινέσει το γυναικείο φύλο για την αρωγή που προσφέρει στο ανδρικό. Το καθεστώς Πούτιν αντιμετωπίζει τη χθεσινή επέτειο με μεγάλη αμηχανία, καθώς παραπέμπει στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και τη διαδήλωση γυναικών στην Πετρούπολη τον Φεβρουάριο του 1917, θεωρούμενη ως μία από τις θρυαλλίδες της Επανάστασης.

Στη Γερμανία, ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, Lufthansa, ανακοίνωσε χθες ότι και τα έξι αμιγώς γυναικεία πληρώματα της εταιρείας πετούσαν χθες για να στηρίξουν την Ημέρα της Γυναίκας. Η εταιρεία διαθέτει στο δυναμικό της 12 γυναίκες χειριστές αεροσκαφών. Μόλις το 6% των πιλότων της Lufthansa είναι γυναίκες. Το ποσοστό γυναικών στο προσωπικό καμπίνας είναι 80%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις ΗΠΑ, γυναικείες οργανώσεις είχαν προκηρύξει χθες «Ημέρα Χωρίς Γυναίκες», καλώντας τις γυναίκες να μην προσέλθουν στις εργασίες τους και να διαδηλώσουν για ίσα δικαιώματα. «Εδώ και δεκαετίες, η 8η Μαρτίου υπήρξε μία χαρούμενη ημέρα και αυτό είναι πολύ καλό. Το σημερινό πολιτικό κλίμα, όμως, απαιτεί να διεκδικήσουμε την πολιτική ισχύ που μας ανήκει», είπε χθες η Τέρι Ονίλ, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Γυναικών των ΗΠΑ.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ είχαν ως κύριο στόχο τους τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για πρόστυχα σχόλια εις βάρος γυναικών. Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter: «Τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τις γυναίκες και για τους πολλούς ρόλους που αυτές επιτελούν. Οι ρόλοι αυτοί είναι αναγκαίοι για τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού μας ιστού, αλλά και για τη διατήρηση της ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Οι γυναίκες αποτελούν το 47% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Οι εργαζόμενες γυναίκες, όμως, αμείβονται 21% λιγότερο κατά μέσον όρο από τους άνδρες συναδέλφους τους, ενώ οι Αφροαμερικανές και οι ισπανόφωνες αμείβονται ακόμη λιγότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή