Μακελειό σε νοσοκομείο της Καμπούλ

Μακελειό σε νοσοκομείο της Καμπούλ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ένοπλοι άνδρες ντυμένοι με ιατρικές στολές εισέβαλαν την Τετάρτη σε νοσοκομείο της Καμπούλ, αντιμετωπίζοντας επί ώρες τις δυνάμεις ασφαλείας του κτιρίου και αφήνοντας πίσω τους 30 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, μεταξύ των οποίων ασθενείς, γιατρούς και μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού, σε μία επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε άμεσα το Ισλαμικό Κράτος.

Λίγο πριν από την εισβολή στο νοσοκομείο, ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στο πίσω μέρος του κτιρίου, απέναντι ακριβώς από τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται η βαριά οχυρωμένη αμερικανική πρεσβεία, ώστε να διευκολυνθεί σχετικά η είσοδος των τριών ανδρών, ανέφεραν αξιωματούχοι των σωμάτων ασφαλείας.

Η επίθεση κράτησε μέχρι περίπου το απόγευμα, όταν σκοτώθηκαν και οι τρεις ένοπλοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Νταουλάτ Ουαζίρι, η εξολόθρευση των οποίων έλαβε χώρα ύστερα από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία περιελάμβανε μπλοκάρισμα των δρόμων γύρω από το νοσοκομείο, εισβολή ανδρών των ειδικών δυνάμεων στην ταράτσα του κτιρίου από ελικόπτερα και πολύωρες μάχες.

Η ανάληψη της ευθύνης ήρθε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου του ISIS «Αμάκ» και είναι πιθανό για αυτή να ευθύνεται το τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης, το οποίο έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, όντας αντιτιθέμενο τόσο στην επίσημη κυβέρνηση όσο και στους ισλαμιστές μαχητές των Ταλιμπάν.

Η επίθεση καταδικάστηκε με σφοδρότητα τόσο από τον πρόεδρο της χώρας Ασράφ Γκάνι, ο οποίος τόνισε ότι το χτύπημα «καταπατά όλες τις ανθρώπινες αξίες», καθώς τα νοσοκομεία θεωρούνται σε όλες τις θρησκείες χώροι στους οποίους δεν μπορεί κάποιος να επιτεθεί, όσο και από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ που βρίσκονται στη χώρα προς βοήθεια της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ, η επίθεση εναντίον του νοσοκομειακού προσωπικού και των νοσηλευομένων αντιστοιχεί σε έγκλημα πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή