Το «Γαλάζιο Παράθυρο» της Μάλτας χάθηκε στη θάλασσα

Το «Γαλάζιο Παράθυρο» της Μάλτας χάθηκε στη θάλασσα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΤΑ. Κατέρρευσε χθες, ύστερα από το πέρασμα σφοδρής καταιγίδας, το παγκοσμίου φήμης γεωλογικό σύμπλεγμα «Γαλάζιο Παράθυρο» στη Μάλτα.

Σε μήνυμά του χθες στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρομπέρ Μουσκάτ ενημέρωσε τους συμπολίτες του για το συμβάν, σχολιάζοντας μονολεκτικά: «Θλιβερό».

Η φυσική αψίδα από σχιστόλιθο, κοντά στον Κόλπο Ντουέιρα της νησίδας Γκόζο του αρχιπελάγους της Μάλτας είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες τοποθεσίες στην Ευρώπη, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τους δημιουργούς της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones», αλλά και ως βατήρας διεθνών διαγωνισμών κατάδυσης από βατήρα.

Εικόνες του σημείου, που μετέδωσε χθες η μαλτέζικη τηλεόραση, δείχνουν ότι η αψίδα (ύψους 50 μ.) έχει καταρρεύσει ολοσχερώς. «Μελέτες γεωλόγων προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια ότι το φυσικό μνημείο θα έπεφτε κάποια στιγμή θύμα της αποσάθρωσης του εδάφους. Η θλιβερή αυτή ημέρα δυστυχώς έφθασε», είπε χθες ο πρωθυπουργός Ρομπέρ Μουσκάτ.

Ο Βρετανός μόνιμος κάτοικος του νησιού Γκόζο, Ρότζερ Τσέσελ, είπε χθες μιλώντας στην αγγλόφωνη εφημερίδα Times of Malta ότι βρισκόταν στο «Γαλάζιο Παράθυρο» τη στιγμή της κατάρρευσής του στις 9.40 το πρωί.

«Η θάλασσα κάτω από το “Παράθυρο” ήταν πολύ ταραγμένη. Ξαφνικά, η αψίδα κατέρρευσε στη θάλασσα, με πολύ θόρυβο και εκτοξεύοντας πίδακες νερού δεκάδες μέτρα στον αέρα. Μέχρι να πέσει το κύμα, η αψίδα είχε γκρεμιστεί, ενώ μαζί της κατέρρευσαν και οι δύο φυσικές της κολόνες», είπε ο κ. Τσέσελ.

«Η ημέρα αυτή είναι πολύ θλιβερή για τη Μάλτα. Χάσαμε σήμερα ένα μνημείο φυσικού κάλλους της χώρας μας», έγραψε χθες στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μάλτας Σιμόν Μπουσουτίλ.

Η είδηση της κατάρρευσης του «Γαλάζιου Παραθύρου» έφερε στο νησί Γκόζο εκατοντάδες κατοίκους της γύρω περιοχής. Το «Γαλάζιο Παράθυρο» υπήρξε ανέκαθεν μία από τις δημοφιλέστερες τοποθεσίες για τους τουρίστες στη Μάλτα, με την τοπική οικονομία να επωφελείται από τη δημοτικότητά του.

Το 2013, όμως, γεωλογική μελέτη διαπίστωσε ότι, αν και η αποσάθρωση του εδάφους ήταν αναπόφευκτη, η στατικότητα της τοποθεσίας δεν απειλείτο άμεσα. Πέρυσι, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τη μοναδική τοποθεσία, η κυβέρνηση απαγόρευσε την πρόσβαση στην κορυφή, με τους παραβάτες να απειλούνται με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή