Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόλαντ Τουσκ, παρά τις ενστάσεις της πολωνικής πλευράς, έχοντας την υποστήριξη και των 27 λοιπών κρατών – μελών της Ε.Ε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούγου, Ξαβιέ Μπετέλ.

Ο Τουσκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που δέχθηκε.

Νωρίτερα, η Πολωνία είχε θέσει το ενδεχόμενο να μην υιοθετήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αν η υποψηφιότητα που είχε θέσει η Βαρσοβία για πρόεδρο μπλοκαριζόταν από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Η σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι είχε ως πρώτο θέμα την επανεκλογή στην θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον μέχρι τώρα πρόεδρο, πολωνικής καταγωγής.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου μπορεί να τίθεντο σε κίνδυνο αν η Πολωνία αρνείτο να τα υπογράψει παρόλο που οι εκτιμήσεις έβλεπαν την Πολωνία στο θέμα αυτό να είναι “ απολύτως απομονωμένη” όπως δήλωσε και επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Βέμπερ.

Η πολωνική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Ν. Τουσκ, καθώς θεωρούσε ότι είναι μέρος του κατεστημένου των Βρυξελλών έχοντας κατηγορήσει και ο ίδιος την πολωνική κυβέρνηση για διάβρωση των δημοκρατικών στάνταρντ της χώρας.

Ο υποψήφιος που είχε προτείνει η Πολωνία ήταν μέχρι να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του Συμβουλίου, ευρωβουλευτής στο ΕΛΚ. Ο Γ. Βόλφσκι, μετά την τελευταία του κίνηση διαγράφτηκε από το κόμμα καθώς το ΕΛΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Τουσκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή