Οργή Βερολίνου για τα περί Γ΄ Ράιχ του Τσαβούσογλου

Οργή Βερολίνου για τα περί Γ΄ Ράιχ του Τσαβούσογλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε εκλογική ενίσχυση του ακροδεξιού Βίλντερς υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει η επιμονή της Αγκυρας να διενεργήσει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Απριλίου στη χώρα, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης. Παράλληλα, οργή προξένησε στη Γερμανία η επανάληψη, χθες, από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου των παρομοιώσεων με το Τρίτο Ράιχ, λίγες ώρες αφότου η καγκελάριος Μέρκελ είχε ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει.

Από το βήμα της Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ έτεινε χείρα φιλίας στην τουρκική κοινότητα της χώρας, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση προς την κυβέρνηση της Αγκυρας. «Αυτές οι συγκρίσεις της Γερμανίας με τον ναζισμό πρέπει να σταματήσουν. Δεν ταιριάζουν στις στενές σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στην Τουρκία, δεν ταιριάζουν στους λαούς μας», είπε. Λίγες ώρες αργότερα, ο Τσαβούσογλου επανήλθε. «Δεν αποκαλούμε την κυβέρνηση ναζιστική. Λέμε ότι οι πρακτικές της θυμίζουν αυτή την εποχή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Το προηγούμενο απόγευμα, ο Τσαβούσογλου είχε απευθυνθεί στους Τούρκους του Αμβούργου από το μπαλκόνι του τουρκικού προξενείου, παρ’ όλ’ αυτά η κυβέρνησή του έχει αναδείξει σε μέγα θέμα τις ακυρώσεις κάποιων ομιλιών Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, προκειμένου να συσπειρώσει το τουρκικό εκλογικό σώμα γύρω από την εικόνα ενός εξωτερικού εχθρού. Οι δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ενώ στη Γερμανία ζουν 1,3 εκατ. άνθρωποι με δικαίωμα ψήφου στο τουρκικό δημοψήφισμα.

Ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να μιλήσει στη Ζυρίχη αύριο, καθώς το αίτημα των Αρχών της πόλης για ακύρωση της ομιλίας λόγω των αναμενόμενων διαδηλώσεων δεν έγινε δεκτό από τις αστυνομικές αρχές, που εκτίμησαν ότι δεν συντρέχει έκτακτος λόγος δημόσιας ασφάλειας. Παρ’ όλα αυτά, το ξενοδοχείο Hilton ακύρωσε την ομιλία λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια των πελατών του, στέλνοντας τον Τούρκο υπουργό εις αναζήτησιν άλλης αίθουσας.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να μιλήσει στη μικρή ολλανδική πόλη Χένγκελο η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά. Αντιθέτως, ο Τσαβούσογλου δήλωσε διατεθειμένος να μεταθέσει την ομιλία του στο Ρότερνταμ για μετά τις ολλανδικές εκλογές, αλλά όχι να την ακυρώσει. «Η Ολλανδία μου ζήτησε να μην έρθω, αλλιώς θα κερδίσει ο Βίλντερς», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χωρίς να διευκρινίζει ποιος αξιωματούχος του απηύθυνε το αίτημα αυτό.

«Η επίσκεψη φέρνει την ολλανδική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση εν μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας που εν μέρει περιστρέφεται γύρω από το θέμα της “διατήρησης της ολλανδικής ταυτότητας”», σχολίασε η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant. «Ο πρωθυπουργός Ρούτε δεν επιθυμεί εικόνες εκατοντάδων Τουρκο-ολλανδών που θα ανεμίζουν τουρκικές σημαίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή