Νότια Κορέα: Την καθαίρεση της προέδρου της χώρας επικύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο

Νότια Κορέα: Την καθαίρεση της προέδρου της χώρας επικύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιούν-Χιε, που βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς.

Οι ενέργειες της Παρκ Γκιούν-Χιε «παραβίασαν σοβαρά το πνεύμα…της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η πρόεδρος Παρκ Γκιούν-Χιε απομακρύνθηκε».

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου και σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και πρόωρες εκλογές να οργανωθούν σε διάστημα 60 ημερών.

Η Παρκ, η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που απομακρύνεται, χάνει την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Η καθαίρεση της προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις από υποστηρικτές της, δύο εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Ο ένας από τους δύο μεταφέρθηκε με τραύμα στο κεφάλι στο νοσοκομείο ενώ τα αίτια θανάτου του δεύτερου διαδηλωτή δεν έχουν διευκρινιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή