ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Την καθαίρεση της προέδρου της χώρας επικύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο

notia-korea-tin-kathairesi-tis-proedroy-tis-choras-epikyrose-to-syntagmatiko-dikastirio-2179259

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιούν-Χιε, που βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς.

Οι ενέργειες της Παρκ Γκιούν-Χιε «παραβίασαν σοβαρά το πνεύμα…της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η πρόεδρος Παρκ Γκιούν-Χιε απομακρύνθηκε».

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου και σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και πρόωρες εκλογές να οργανωθούν σε διάστημα 60 ημερών.

Η Παρκ, η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που απομακρύνεται, χάνει την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Η καθαίρεση της προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις από υποστηρικτές της, δύο εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Ο ένας από τους δύο μεταφέρθηκε με τραύμα στο κεφάλι στο νοσοκομείο ενώ τα αίτια θανάτου του δεύτερου διαδηλωτή δεν έχουν διευκρινιστεί.