Στρατιωτικό μνημείο δίπλα στον Τάμεση

Στρατιωτικό μνημείο δίπλα στον Τάμεση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για όσους υπηρέτησαν στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και αποστολές ανθρωπιστικού χαρακτήρα κατά τους πρόσφατους πολέμους του Κόλπου, του Αφγανιστάν και του Ιράκ πραγματοποίησε η βασίλισσα Ελισάβετ την Πέμπτη, τιμώντας τη δουλειά τους «για να φέρουν ειρήνη και σταθερότητα».

Περίπου 700 Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τριών συγκρούσεων από το 1990 μέχρι το 2015, με τους περισσότερους από αυτούς στο Αφγανιστάν, ενώ εκατοντάδες ακόμη χιλιάδες υπηρέτησαν σε αυτούς τους πολέμους είτε όντας καταταγμένοι στον βρετανικό στρατό είτε μέσω της συμμετοχής τους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. «Πρέπει να είμαστε για πάντα ευγνώμονες σε αυτούς για τον ρόλο που έπαιξαν», ανέφερε η 90χρονη Βρετανίδα μονάρχης με ένα μήνυμα για το επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων, στο οποίο τόνισε ότι «με περηφάνια τιμούμε τη συμβολή όλων αυτών των μελών των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτών που υπηρέτησαν τη χώρα μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ ακόμη προσπαθούμε να φέρουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

Το μνημείο, το οποίο στέκεται σε ένα πάρκο του κεντρικού Λονδίνου παράλληλα με τον Τάμεση, αποτελείται από δύο μεγάλους λίθους που συμβολίζουν το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι ενώνονται από ένα μεγάλο μπρούντζινο μενταγιόν, οι δύο άκρες του οποίου παριστάνουν τη στρατιωτική προσπάθεια και τη συμβολή των πολιτών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Το κόστος του ανήλθε σε 1,22 εκατ. λίρες, ποσό που συγκεντρώθηκε από δημόσιες δωρεές, ενώ τα αποκαλυπτήριά του ακολούθησαν μία μελαγχολική λειτουργία, στην οποία ενώπιον 2.500 βετεράνων και καλεσμένων, μεταξύ των οποίων όλα τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι προκάτοχοί της Τόνι Μπλερ, Τζον Μέιτζορ και Ντέιβιντ Κάμερον, ο εγγονός της βασίλισσας, πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος υπηρέτησε και ο ίδιος στο Αφγανιστάν, διάβασε ένα απόσπασμα από τη Βίβλο.

Μολαταύτα, δεν έλειψε και η κριτική απέναντι στην εκδήλωση, καθώς οι συγγενείς των πεσόντων των τριών πολέμων απουσίαζαν από αυτή, διότι δεν ήταν καλεσμένοι. «Κανείς από την κοινότητα των πενθούντων δεν κρατήθηκε μακριά από την εκδήλωση και όποιος έκανε αίτηση για να παρευρεθεί, αυτή ήταν επιτυχής», απάντησε ωστόσο με τη σειρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή