Νέο υλικό για CIA θα παρουσιάσει ο Τζούλιαν Aσάντζ

Νέο υλικό για CIA θα παρουσιάσει ο Τζούλιαν Aσάντζ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ ανακοίνωσε χθες ότι θα ενημερώσει τις εταιρείες τεχνολογίας για τα διαδικτυακά όπλα της CIA που περιήλθαν στην κατοχή του, ώστε να απενεργοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου ζει έγκλειστος την τελευταία τετραετία, ο Ασάντζ σημείωσε ότι η τεχνολογία αυτή είναι «σχεδιασμένη ώστε να μην υπόκειται σε έλεγχο».

Η CIA εξακολουθεί να μη σχολιάζει επισήμως τη δημοσίευση «Vault7 – Μέρος 1», στην οποία περιγράφονται πολλές εκατοντάδες εργαλεία με τα οποία η υπηρεσία διεισδύει σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, «έξυπνες» τηλεοράσεις, εγκεφάλους αυτοκινήτων ακόμη και σε δίκτυα που δεν είναι συνδεδεμένα στο Ιντερνετ, προσβάλλοντας μεταξύ άλλων τα λειτουργικά συστήματα της Apple, της Google και της Microsoft. Η υπηρεσία σχολίασε αντιθέτως τον ίδιο τον Ασάντζ, τον οποίο περιέγραψε ως «όχι ακριβώς θεματοφύλακα της αλήθειας και της ακεραιότητας».

«Μετά τις εκκλήσεις κάποιων κατασκευαστών, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε μαζί τους και να τους δώσουμε αποκλειστική πρόσβαση στις τεχνικές λεπτομέρειες (που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα), ώστε να αναπτύξουν αντίδοτα και ο κόσμος να είναι ασφαλής», είπε ο Ασάντζ. Οταν τα προϊόντα επιδιορθωθούν και αναβαθμιστούν, θα δημοσιευθούν από τα WikiLeaks οι πλήρεις κώδικες των παροπλισμένων πια ηλεκτρονικών όπλων.

Ο 45χρονος Αυστραλός προσέθεσε ότι έχει στα χέρια του «πολύ περισσότερο υλικό», το οποίο θα παρουσιαστεί στις επόμενες δημοσιεύσεις. Πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν την Τετάρτη στο πρακτορείο Reuters ότι η διαρροή εικάζεται ότι προέρχεται από κάποιον εργαζόμενο ή συνεργάτη που είχε πρόσβαση στα ηλεκτρονικά εργαλεία και όχι από κάποια ξένη δύναμη.

«Είναι κρούσμα ανικανότητας ιστορικών διαστάσεων», είπε ο Ασάντζ, συμπληρώνοντας ότι τα εργαλεία έπεσαν στα χέρια της ιστοσελίδας WikiLeaks «επειδή κυκλοφορούσαν από δω και από κει». Ερωτηθείς ποιες είναι οι νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν για να προστατευθούν οι πολίτες, ο Ασάντζ εμφανίστηκε απαισιόδοξος. «Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικός έλεγχος», είπε. «Η τεχνολογία αυτή είναι σχεδιασμένη ώστε να μην υπάρχει λογοδοσία, να μην υπάρχει ανίχνευση. Τίποτα δεν εμποδίζει έναν οποιοδήποτε συνεργάτη της CIA να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή εναντίον όποιου επιθυμεί».

Οι επιθέσεις

Σύμφωνα με τον Ασάντζ, τα έγγραφα δεν περιγράφουν ως στόχους των επιχειρήσεων της CIA εξτρεμιστές ή τρομοκράτες. «Η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων έχουν γεωπολιτικό χαρακτήρα», σημείωσε ο Ασάντζ, ισχυριζόμενος ότι η CIA εργάζεται για τα συμφέροντα όχι ολόκληρης της Αμερικής αλλά επιχειρηματικών κύκλων με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή.

Πολλές από τις διαδικτυακές επιθέσεις μπορούν να εξαπολυθούν από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Ομως, κάποιες επιθέσεις χρειάζονται προσέγγιση του μηχανήματος-στόχου, στο οποίο οι πράκτορες εισάγουν για μικρό χρονικό διάστημα στικάκια ή προβάλλουν παρουσιάσεις και βίντεο που μολύνουν τα μηχανήματα προβολής και τα δίκτυα των κτιρίων-στόχων.

Σύμφωνα με τον Ασάντζ, επιχειρήσεις τέτοιου τύπου σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική εξαπολύονται από το αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη, στο οποίο εργάζονται 2.000 άτομα, στην πλειονότητά τους συνεργάτες της CIA και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή