Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας.

«Θεωρώ, ότι σήμερα βασικά στοιχεία στη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, έγιναν η αμυντική βιομηχανία, ο ενεργειακός τομέας και άλλοι τομείς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» «και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας».

Ο ίδιος προσέθεσε, ότι η τουρκική εταιρεία θα επενδύσει και σε άλλους τομείς, ενώ νωρίτερα η ρωσική επενδυτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας σχολιάσθηκε από σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ως εξαιρετικής σημασίας

Στην Μόσχα, στα πλαίσια της Υψηλού Επιπέδου Σύσκεψη των δυο κυβερνήσεων, Τουρκία και Συρία συζητούν το μέλλον της Συρίας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν φέρνει στο προσκήνιο το μέλλον της πόλης Μίμπιτς, το οποίο αυτή την στιγμή κρατούν οι κουρδικές δυνάμεις. Η Ρωσία και ο στρατός της Συρίας παρέχουν ασπίδα προστασίας σε αυτή την πόλη, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας.

Εκτός από το Μίμπιτς, οι δυο κυβερνήσεις θα συζητήσουν και την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα.

Η Γιενί Σαφάκ μεταδίδει την πληροφορία ότι στην Μόσχα, οι κ. Πούτιν και κ. Ερντογάν θα θέσουν επί τάπητος και την αγορά του πυραυλικού συστήματος τύπου S-400 εκ μέρους της Τουρκίας. Εδώ και καιρό η Άγκυρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το σύστημα.

Εκτός από τα αμυντικά ζητήματα, Ρωσία και Τουρκία θα διαπραγματευτούν και θέματα που αφορούν την παροχή φυσικού αερίου, τον τουρκικό αγωγό καθώς και την δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Άκουγιου.

Επίσης, οι δυο κυβερνήσεις θα συζητήσουν την σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών στα πεδία πολιτισμού και τουρισμού.

Ας σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές διαβουλεύσεις. Στην Μόσχα, τον Πρόεδρο Ερντογάν πλαισιώνουν στενοί συνεργάτες, οι οποίοι έχουν ειδικότητα σε διάφορα πεδία διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή