Ανησυχία Γκάμπριελ για νέα διεθνή κούρσα εξοπλισμών

Ανησυχία Γκάμπριελ για νέα διεθνή κούρσα εξοπλισμών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών, σε διεθνή κλίμακα, επεσήμανε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκφράζοντας ανησυχίες τόσο για την εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων στη Βαλτική, όσο και για τα εξοπλιστικά σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ, στις ΗΠΑ.

Ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), που διατηρούσε παραδοσιακά πολιτική ανοικτών θυρών με τη Μόσχα, ακόμη και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκε χθες κατά σειράν με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε στον κ. Γκάμπριελ ότι ανυπομονεί να φιλοξενήσει στη Μόσχα τη Γερμανίδα καγκελάριο Aγκελα Μέρκελ και προσέθεσε: «Eχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης των διμερών μας σχέσεων. Oπως αντιλαμβάνομαι, κοινός στόχος μας είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων και η αντιμετώπιση όλων των περιπλοκών που εμφανίζονται».

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συζήτησε με τον Σεργκέι Λαβρόφ το ουκρανικό πρόβλημα, που συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία ανακωχής του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, την οποία στηρίζουν το Βερολίνο, το Παρίσι, η Μόσχα και το Κίεβο.

Διαφορές

Ωστόσο, η συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών δεν έκρυψε τις σοβαρές διαφορές τους για τα ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. «Η ανησυχία μου είναι ότι… ο μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων σε βαλτικές χώρες και την Πολωνία, όπως και η συζήτηση στις ΗΠΑ για υπερβολική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών», τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε άλλες δηλώσεις του, σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων στον ρωσικό θύλακο του Καλίνιγκραντ, στη Βαλτική. Η Μόσχα ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι μετέφερε προσωρινά βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, όπως και αμυντικούς πυραύλους S-400, στο Καλίνινγκραντ, στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων «ρουτίνας». Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι αν το προσωρινό αυτό μέτρο γίνει μόνιμη κατάσταση, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «παρανοϊκή επιθετικότητα» του ΝΑΤΟ έναντι της χώρας του, υπενθυμίζοντας ότι η Ατλαντική Συμμαχία μετατοπίζει διαρκώς τα σύνορά της πιο κοντά στη Ρωσία, παραβιάζοντας τις υποσχέσεις που της είχαν δοθεί κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. «Αποτέλεσμα είναι να υποχρεωνόμαστε να απαντήσουμε σε μια κατάσταση πραγμάτων η οποία ισοδυναμεί με περικύκλωση από στρατεύματα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και προσέθεσε: «Μονάδες χερσαίων δυνάμεων από χώρες του ΝΑΤΟ, στις οποίες περιλαμβάνεται η Γερμανία, εμφανίζονται μπροστά στα σύνορά μας».

Επιπλέον, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας για το γεγονός ότι οι προτάσεις της γύρω από μια νέα Συνθήκη Ευρωπαϊκής Ασφάλειας ούτε καν συζητήθηκαν από τη Δύση, ενώ υποστήριξε ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας δεν συγκαλείται παρά μόνον όταν πρόκειται να ασκηθούν πιέσεις εις βάρος της χώρας του. Υπό αυτό το πρίσμα, απέρριψε κάθε συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις διαβουλεύσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Απαντώντας στις ρωσικές αιτιάσεις για την εγκατάσταση 4.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων οι 400 είναι Γερμανοί, στις Βαλτικές Δημοκρατίες και την Πολωνία, ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ότι «δεν είμαστε εμείς οι πρώτοι που ήρθαμε σ’ αυτή την περιοχή». Επιπλέον, σημείωσε ότι κάθε παραβίαση συνόρων κυρίαρχου κράτους στη σημερινή Ευρώπη είναι απαράδεκτη – ευθύβολο υπονοούμενο για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή