ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα

turkish-fore-e

Απρόβλεπτες συνέπειες προειδοποιεί ότι θα έχει για τους Ευρωπαίους αντιπάλους της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν η ανοικτή υποστήριξη που προσφέρουν στο στρατόπεδο του «Οχι» για το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον προσκείμενο στον Τούρκο πρόεδρο Τύπο της χώρας.

Τον τελευταίο μήνα, γράφει ο αρθρογράφος της Sabah, Μπουρχανετίν Ντουράν, Ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων σε Τούρκους πολιτικούς, οι οποίοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις με μεγάλη τουρκική παροικία. Η Ευρώπη ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του «Οχι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Οι εμφανίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μποζντάγ και του υπουργού Οικονομικών Ζεϊμπεκτσί ακυρώθηκαν στη Γερμανία, με τις Αρχές να προφασίζονται κινδύνους για την ασφάλεια των συγκεντρωμένων. Αμέσως μετά, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του «δεν είναι κατάλληλη για προεκλογικές συγκεντρώσεις ξένων πολιτικών». Τέλος, ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν είπε ότι «η συνταγματική μεταρρύθμιση θα εξασθενίσει το κράτος δικαίου, θα υποσκάψει τον διαχωρισμό εξουσιών και θα παραβιάσει τις ευρωπαϊκές αξίες».

Οι τριβές μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας έχουν έτσι εξελιχθεί σε μείζονος σημασίας αντιπαράθεση, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να παραβιάζουν τις δημοκρατικές αξίες εξαιτίας της έλλειψης οράματος που τους διακρίνει, λέει ο αρθρογράφος της Sabah.

Οι κυβερνώντες σε Γερμανία και Ολλανδία, αντιμέτωποι με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στις χώρες τους, καταφεύγουν σε «αντι-ερντογανική» και αντι-τουρκική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση. Εχοντας αποτύχει να στηρίξουν την Τουρκία στον αγώνα της κατά της κουρδικής τρομοκρατίας του PKK και κατά της απόπειρας πραξικοπήματος της οργάνωσης του Γκιουλέν, οι Ευρωπαίοι μοιάζουν σήμερα ανίκανοι να τιθασεύσουν το «ρατσιστικό τέρας» που οι ίδιοι δημιούργησαν ευνοώντας την εχθρική ρητορική απέναντι στους Τούρκους και στην Τουρκία, επισημαίνει η Sabah.

Το γεγονός ότι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος το PKK, μπορούν να εμφανίζονται ελεύθερα σε συνέδρια και συγκεντρώσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ Τούρκοι πολιτικοί αποκλείονται βάσει κατασκευασμένων στοιχείων, κάνει εκατομμύρια Τούρκους να πιστεύουν ότι αντιμετωπίζονται εχθρικά από την Ευρώπη. Παρότι Βερολίνο και Βιέννη δεν επιθυμούν την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., χρειάζονται οπωσδήποτε την τουρκική βοήθεια για να προστατεύσουν την Ευρώπη από τις εξωτερικές επιβουλές.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, αντιμέτωπες με την πολιτική απομονωτισμού και περιστολής δαπανών του ΝΑΤΟ του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με την απειλή της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές τους, χρειάζονται επειγόντως να αναθεωρήσουν την πολιτική τους απέναντι στην Αγκυρα.

Βερολίνο και Βρυξέλλες, όμως, δεν πρόκειται να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, τουλάχιστον όχι πριν από το τέλος του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. Μέχρι τότε και μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, οι Τούρκοι δεν οφείλουν να ανεχθούν τα αντιδημοκρατικά μέτρα των Ευρωπαίων, όπως έδειξαν και τα λόγια του προέδρου Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Δεν έχετε την παραμικρή σχέση με τη δημοκρατία. Οι σημερινές πρακτικές σας δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνες των ναζί στο παρελθόν».

Επιπλέον, καταλήγει ο αρθρογράφος της Sabah, η ελάχιστα συγκεκαλυμμένη στήριξη των Ευρωπαίων στην εκστρατεία για το «Οχι» στο δημοψήφισμα δεν θα πετύχει τίποτα παραπάνω από το να ευνοήσει το στρατόπεδο του «Ναι», πλήττοντας τη στρατηγική της αντιπολίτευσης.