Στηρίζουν τους χειρισμούς Ρούτε οι Ολλανδοί – Ενισχύει τον Βίλντερς η διαμάχη με Τουρκία

Στηρίζουν τους χειρισμούς Ρούτε οι Ολλανδοί – Ενισχύει τον Βίλντερς η διαμάχη με Τουρκία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των χειρισμών της ολλανδικής κυβέρνησης στη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ολλανδών πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, ενώ η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις αμφίρροπες εκλογές της Τετάρτης.

Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις της Χάγης, στον χειρισμό της κρίσης με την Τουρκία, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Ρούτε.

Η στήριξη μάλιστα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε είναι μάλιστα διακομματική, καλύπτοντας τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς.

Την ίδια στιγμή όμως καταγράφηκε «αναπτέρωση» του ηθικού των υποστηρικτών Βίλντερς, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν για πρώτη φορά πως «σίγουρα θα στηρίξουν το κόμμα». Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη στήριξης στις εκλογές της 15ης Μαρτίου, όπως σημειώνει το Peil.nl.

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από εννέα στους δέκα Ολλανδούς επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχουν κλιμακώσει την ένταση.

Οι εξελίξεις στην αντιπαράθεση Τουρκίας-Ολλανδίας πιθανότατα θα ενισχύσουν και τους δύο υποψηφίους. Ο Ρούτε θα κερδίσει καθώς φάνηκε να υποστηρίζει τη χώρα του σε μία διεθνή κρίση, ενώ από την άλλη ο Βίλντες θα δικαιωθεί στα μάτια των ψηφοφόρων του, καθώς μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, η ανασφάλεια και η ισλαμοφοβία ενισχύθηκαν σημαντικά.

Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία θέλουν τους Φιλελεύθερους του κ. Ρούτε να έχουν αποκτήσει μικρό προβάδισμα σε βάρος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς.

Ο Ρούτε και ο Βίλντερς θα έχουν το πρώτο τους «πρωθυπουργικό» debate απόψε το βράδυ στην ολλανδική τηλεόραση NPO1.

Κανένα κόμμα δεν θα πλησιάσει την αυτοδυναμία, και με δεδομένο ότι οι μεγάλες παρατάξεις έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βίλντερς, είναι ορατό το σενάριο κυβέρνησης τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Peil, οι Φιλελεύθεροι θα λάβουν 24 έδρες, οι ευρωσκεπτικιστές του Βίλντερς 22, οι Χριστιανοδημοκράτες 22 έδρες, οι Πράσινοι 20 και οι Δημοκράτες 17. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή