Μετά την Ολλανδία, η Αυστρία στο στόχαστρο της Αγκυρας

Μετά την Ολλανδία, η Αυστρία στο στόχαστρο της Αγκυρας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ολλανδίας δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη. Αποτελεί την φυσική συνέχεια της έντασης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης. Σε λίγο καιρό, ενδέχεται να δούμε νέες εστίες έντασης στις σχέσεις των δυο πλευρών.

Η παραπάνω άποψη ανήκει στον έμπειρο Τούρκο δημοσιογράφο Ιρφάν Ακτάν, ο οποίος προειδοποιεί ότι μετά την Ολλανδία, η Αυστρία είναι μια άλλη χώρα που έχει μπει στο στόχαστρο της Αγκυρας.

Όπως στην περίπτωση της Ολλανδίας, έτσι και σε αυτή της Αυστρίας, η τουρκική κυβέρνησης στοχεύει σε μια σειρά εκδηλώσεων και ομιλιών για το δημοψήφισμα του Απριλίου. Η Αυστρία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στο τουρκικό κυβερνών κόμμα να διεξάγει προπαγανδιστική εκστρατεία στα εδάφη της. Παρόλα αυτά, η Τουρκία εξακολουθεί να εμφανίζεται έτοιμη και πρόθυμη για την δρομολόγηση των σχεδίων της.

Σύμφωνα με τον κ. Ακτάν, την παρούσα στιγμή, σε μια περίοδο που το «όχι» ανοίγει την ψαλίδα με το «ναι» στο εσωτερικό της Τουρκίας, μια νέα αντιπαράθεση με την Αυστρία θα έδινε στην συντηρητική κυβέρνηση της γειτονικής χώρας την ευκαιρία να ζωντανέψει τις μνήμες για την απόπειρα εισβολής των οθωμανικών στρατευμάτων στην Βιέννη τον 16ο αιώνα, ένα «μοτίβο» που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους εθνικιστικούς και συντηρητικούς κύκλους της Τουρκίας.

Τι συζητείται στην Αγκυρα;

Τη στιγμή που κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης, που είναι τα ζητήματα και θέματα που συζητούνται στους δημοσιογραφικούς κύκλους της Άγκυρας; Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι την παρούσα στιγμή ξεχωρίζουν δυο ζητήματα.

Πρώτον, στην Άγκυρα, κύκλοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αποδέχονται το γεγονός ότι η νέα ένταση με την Ευρώπη ενισχύει τα ποσοστά του «ναι» και της κυβέρνησης. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προβάλλει το προφίλ της πολιτικής παράταξης που δεν διστάζει να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με κάθε είδους «εξωτερικό εχθρό» για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχεται δημοσίως ότι το Σάββατο βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με την Υπουργό για Θέματα Γυναίκας και Οικογένειας, η οποία απελάθηκε από την Ολλανδία. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Ερντογάν αποδέχεται ότι ήταν πρωταγωνιστής στην νέα εξέλιξη.

Δεύτερον, η νέα ένταση έρχεται να δώσει διαστάσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα στις διμερείς σχέσεις τους. Στην Άγκυρα έμπειροι κύκλοι του διπλωματικού σώματος εκφράζουν έντονη ανησυχία για το μέλλον Τουρκίας-Ε.Ε. και μας υπενθυμίζουν ότι μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά επιχειρήσει να δρομολογήσει την επαναφορά της θανατικής ποινής στον ορίζοντα θα φανεί το σενάριο της τελικής διακοπής των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή