Ολλανδία: Οι συντηρητικοί και το ισλαμοφοβικό PVV, κερδισμένοι από τη διένεξη με την Τουρκία

Ολλανδία: Οι συντηρητικοί και το ισλαμοφοβικό PVV, κερδισμένοι από τη διένεξη με την Τουρκία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το ισλαμοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς αναδεικνύονται οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη διένεξη του Άμστερνταμ με την Τουρκία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Καθώς απομένουν μόλις δύο ημέρες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, η έρευνα του δημοσκόπου Μορίς ντι Χοντ δείχνει ότι η διένεξη αλλά και οι ταραχές που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ από Τούρκους που μετείχαν σε μια προεκλογική συγκέντρωση ωφέλησαν τα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το VVD του Ρούτε αναμένεται να κερδίσει 27 έδρες στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18% – τρεις μονάδες επάνω σε σύγκριση με την έρευνα του ιδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αλλά είχε διενεργηθεί πριν ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας. Το ισλαμοφοβικό PVV έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16% και 24 έδρες.

Την Κυριακή στον ιστότοπο Peilingwijzer δημοσιεύτηκε μια ανάλυση έξι διαφορετικών ερευνών, σύμφωνα με την οποία το VVD προηγείτο με 16,2% ενώ το κόμμα του Βίλντερς συγκέντρωνε ποσοστό 13,4% στην πρόθεση ψήφου.

"Είναι σαφές ότι οι προτιμήσεις άλλαξαν από το Σάββατο", έγραψε ο Ντι Χοντ. Οι ψηφοφόροι που θεωρούσαν το VVD ως απλώς μια επιλογή είναι πλέον πιο πιθανό να ψηφίσουν το κόμμα ενώ οι πιθανοί ψηφοφόροι του PVV έχουν ισχυροποιήσει τις πεποιθήσεις τους.

Ο Ρούτε και ο Βίλντερς θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω απόψε, σε μια τηλεμαχία που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Τετάρτης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των περίπου 5 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών που ζουν στην Ευρώπη, ελπίζοντας ότι με τις ψήφους τους θα κερδίσει στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση μέσω της οποίας θα αποκτήσει υπερεξουσίες. Η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πάει στο Ρότερνταμ για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση της τουρκικής κοινότητας, το Σάββατο. Λίγο αργότερα, σταμάτησε και έστειλε πίσω στη Γερμανία την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία προσπάθησε να φτάσει στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ.

Η δημοσκόπηση του Ντι Χοντ δείχνει ότι οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τους χειρισμούς του Ρούτε. Ο Βίλντερς ωστόσο υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός ακολούθησε αυτή τη σκληρή γραμμή επειδή θεώρησε ότι απειλείται από το PVV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή