Την παραίτηση 46 ομοσπονδιακών εισαγγελέων ζητεί ο Λευκός Οίκος

Την παραίτηση 46 ομοσπονδιακών εισαγγελέων ζητεί ο Λευκός Οίκος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε την Κυριακή ο Στιβ Κινγκ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μετά την αναδημοσίευση μηνύματος του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Χερτ Βίλντερς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Ο Βίλντερς αντιλαμβάνεται ότι το μέλλον μας εξαρτάται από τα δημογραφικά και πολιτιστικά δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη του πολιτισμού μας με μωρά άλλων», έγραψε ο Κινγκ, επαινώντας τις απόψεις κατά της μετανάστευσης του Ολλανδού πολιτικού.

Το μήνυμα του Κινγκ θεωρείται προάγγελος πρωτοβουλίας του βουλευτή, με στόχο την αλλαγή του 14ου άρθρου του συντάγματος των ΗΠΑ, που προσφέρει αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα σε γεννημένα στις ΗΠΑ παιδιά παράτυπων μεταναστών. Σάλο προκάλεσε μήνυμα του πρώην Μεγάλου Δράκου της ακραίας ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ, που έγραψε: «Ο Θεός να ευλογεί τον Στιβ Κινγκ!». Ο Κινγκ είχε πρόσφατα ηγηθεί πρωτοβουλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο την αφαίρεση της μορφής της Αφροαμερικανής απελεύθερης σκλάβου και ακτιβίστριας υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων, Χάριετ Τάμπμαν, από το νέο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Στο μεταξύ, την άμεση παραίτηση 46 ομοσπονδιακών εισαγγελέων, διορισμένων από την κυβέρνηση Ομπάμα, ζήτησε αυτό το Σαββατοκύριακο ο Λευκός Οίκος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ ότι η αντικατάσταση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων είχε προγραμματισθεί από τον Φεβρουάριο, ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυψε ότι τις παραιτήσεις ζήτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης την Παρασκευή, λίγες μόλις ώρες μετά την εκπομπή του υπερσυντηρητικού σχολιαστή του δικτύου Fox και υποστηρικτή του Τραμπ, Σον Χάνιτι. Την Παρασκευή, ο Χάνιτι είχε πει στην εκπομπή του ότι ο Τραμπ πρέπει «να εκκαθαρίσει τα υπολείμματα του Ομπάμα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», εμφανίζοντας τους συγκεκριμένους εισαγγελείς ως «δολιοφθορείς, προερχόμενοι από το “βαθύ κράτος” του Ομπάμα».

Ο Χάνιτι επισήμανε επίσης ότι το 1993, ο Μπιλ Κλίντον ζήτησε και από τους 93 ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, αμέσως αφότου ανέλαβε την προεδρία.

Την ίδια στιγμή, αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για την παρακολούθηση των τηλεφώνων στον Πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ζήτησε χθες η Επιτροπή Αντικατασκοπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με το αίτημα της επιτροπής συμφώνησε χθες και ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, λέγοντας: «Ο πρόεδρος έχει δύο επιλογές: να ανακαλέσει ή να εμφανίσει τα στοιχεία. Αν ο προκάτοχός του παραβίασε τον νόμο, το ζήτημα πρέπει να θεωρηθεί πολύ σοβαρό».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Τρομερό! Μόλις ανακάλυψα ότι ο Ομπάμα παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες μου στον Πύργο Τραμπ πριν από τη νίκη. Δεν βρήκαν τίποτα. Αυτό είναι Μακαρθισμός!».

«Εκτιμώ ότι σε θέματα όπως αυτό, το να κατηγορείς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για πρωτάκουστες παρανομίες απαιτεί αποδείξεις. Θα αφήσω τον αμερικανικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του, αλλά πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίες», είπε ο Τζον Μακέιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή