Η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς στα παιδικά βιβλία

Η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς στα παιδικά βιβλία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλασικοί χαρακτήρες της παιδικής λογοτεχνίας, όπως ο Γουίνι το Αρκουδάκι, άλλοι νεότεροι, όπως η Πέπα το Γουρουνάκι, καθώς και κλασικά παιδικά βιβλία, όπως «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» και «Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο», αποτελούν τους νέους στόχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), σύμφωνα με πληθώρα αναφορών περί επιβολής σκληρών περιορισμών στην εισαγόμενη παιδική λογοτεχνία, αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Συγκεκριμένα, οι κινεζικοί εκδοτικοί οίκοι φαίνεται να έλαβαν εντολές να περιορίσουν δραστικά την έκδοση ξένων τίτλων παιδικής λογοτεχνίας, ώστε να κλείσει μια δίοδος «ιδεολογικής εισροής» ξένων και εχθρικών ιδεών προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εντολές που φαίνεται να αποτελούν μέρος ευρύτερης εκστρατείας του ΚΚΚ εναντίον της δυτικών επιρροών που διαχέονται με διάφορους τρόπους στη χώρα, η οποία έχει ενταθεί από το 2012 και συγκεκριμένα από τη στιγμή που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Παράγοντες όπως ο πληθυσμός των 220 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 14 ετών και η ταχεία διόγκωση της μεσαίας τάξης έχουν καταστήσει την Κίνα πεδίο μιας γιγαντιαίας αγοράς παιδικών βιβλίων, με περισσότερους από 40.000 τέτοιους τίτλους να έχουν εκδοθεί στη χώρα μόνον το 2016. Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post, από εδώ και στο εξής τα παιδικά βιβλία από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα δεν θα έχουν σχεδόν καμία ελπίδα να εκδοθούν στην Κίνα, ενώ η προμήθεια σε βιβλία από άλλες χώρες θα καταστεί «πολύ περιορισμένη». Ενδεικτικά, την Παρασκευή η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις πωλήσεις όλων των ξένων εκδόσεων στην κινεζική ιστοσελίδα αγοραπωλησιών Taobao, ώστε «να δημιουργήσει ένα ασφαλές και ακίνδυνο διαδικτυακό εμπορικό περιβάλλον, το οποίο θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση των καταναλωτών».

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι φωνές εκείνων που πιστεύουν ότι το Πεκίνο θα δυσκολευθεί σημαντικά να επιβάλει τα συγκεκριμένα μέτρα, καθώς η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν θα προσφέρουν κανένα απολύτως όφελος στη χώρα και τους πολίτες της, όπως ανέφερε ένας Κινέζος εκδότης στους Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή