«Πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητούν Βέμπερ και Πιτέλα

«Πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητούν Βέμπερ και Πιτέλα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησαν σήμερα οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας, για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το τουρκικό δημοψήφισμα.

«Ειπώθηκαν ύβρεις ακατανόητες εις βάρος ευρωπαϊκών χωρών και εις βάρος της ΕΕ στο σύνολό της, και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει η όλη κατάσταση» δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι η ΕΕ δεν είναι το έδαφος επί του οποίου μπορεί να διεξάγεται η εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Οι συγκεντρώσεις και οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται στην Τουρκία και όχι στην ΕΕ. Ακούσαμε κατηγορίες και προσβολές. Η ομάδα μου και εγώ στηρίζουμε απόλυτα τις Κάτω Χώρες και η Τουρκία δεν θα πετύχει να διχάσει την ΕΕ ως προς αυτό το θέμα», προσέθεσε.

Ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ προβληματικές, με καταπάτηση των δικαιωμάτων και ότι η ΕΕ «θα πρέπει να παρέμβει». « Όσο η Τουρκία δεν ξέρει τι θέλει και προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να προσανατολισθεί, θα πρέπει να παγώσουμε την ενταξιακή διαδικασία, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε.

Σχετικά με ενταξιακό μέλλον της Τουρκίας, ο κ. Βέμπερ δήλωσε: «Εμείς στο ΕΛΚ εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον, δεν αποτελεί επιλογή για μας το να υπάρξει η Τουρκία ως ενταγμένο μέλος της ΕΕ. Είναι μια θέση που επαναβεβαιώσαμε τελευταία με την ευκαιρία συνάντησης για το μέλλον της ΕΕ. Η Ομάδα μου υποστήριξε ανέκαθεν μια εταιρική σχέση με την Τουρκία που δεν έχει να κάνει με μια καθ' ολοκλήρου ένταξη», υπογράμμισε.

Τη θέση του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υποστήριξε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο υιοθετήσαμε ψήφισμα με το οποίο υπογραμμίζουμε την ανάγκη να παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Αυτό δεν σημαίνει να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτήν την ηγεσία που οδηγεί την Τουρκία σε μια αυταρχική εκτροπή και ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε την ενταξιακή της πορεία», δήλωσε ο κ. Πιτέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή