Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σφοδρή χιονοθύελλα σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σφοδρή χιονοθύελλα, που επρόκειτο να προκαλέσει έντονη χιονόπτωση, έπληξε χθες τις βορειοανατολικές ΗΠΑ ύστερα από έναν ασυνήθιστα ήπιο Φεβρουάριο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε χθες ότι περισσότερα από 40 εκατοστά χιονιού θα έπεφταν στην περιοχή μεταξύ Ουάσιγκτον και Βοστώνης, οδηγώντας τις Αρχές να αναστείλουν τη λειτουργία σχολικών μονάδων, να ακυρώσουν περισσότερες από 5.000 πτήσεις και να συστήσουν στους κατοίκους να αποφύγουν κάθε μη αναγκαία μετακίνηση.

Προειδοποιήσεις για χιονοθύελλα εξέδωσαν χθες το πρωί τμήματα των πολιτειών της Πενσιλβάνια, του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ, του Ρόουντ Αϊλαντ, της Μασαχουσέτης, του Νιου Χαμσάιρ, του Μέιν και του Βερμόντ.

Η καταιγίδα αναμενόταν να προκαλέσει χιονόπτωση ύψους 46 εκατοστών στην περιοχή της Νέας Υόρκης, αν και εξαιτίας της μετατόπισης της κατεύθυνσης του ανέμου η χιονόπτωση μετακινήθηκε προς τα δυτικά, δημιουργώντας συνθήκες παγωμένης βροχής στην πόλη της Νέας Υόρκης. Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η μετεωρολογική υπηρεσία χαρακτήρισε την καταιγίδα «επικίνδυνη για τις ανθρώπινες ζωές», συστήνοντας στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Περισσότερες από 2.800 αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν μόνο στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, ενώ περίπου 200 επιβάτες παρέμεναν μέχρι χθες αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο Κένεντι της πόλης. Η σιδηροδρομική εταιρεία Amtrak ακύρωσε ή τροποποίησε, στο μεταξύ, τα δρομολόγιά της κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, ενώ ο υπέργειος ηλεκτρικός σιδηρόδρομος της Νέας Υόρκης διέκοψε και αυτός τα δρομολόγιά του.

Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, οι Αρχές ζήτησαν χθες από τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν ανήκουν σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προσέλθουν τρεις ώρες αργότερα στις εργασίες τους ή να εργαστούν ηλεκτρονικά από τις κατοικίες τους. Στη Μασαχουσέτη, όπου η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε χθες χιονόπτωση ύψους 46 εκατοστών, ο κυβερνήτης Τσάρλι Μπέικερ σύστησε στους κατοίκους να αποφύγουν τη χρήση των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων και να χρησιμοποιήσουν συγκοινωνία, μόνον εάν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

Στο Μέριλαντ, ο κυβερνήτης Λάρι Χόγκαν είπε χθες: «Η χιονοθύελλα αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν εξαιτίας του ήπιου χειμώνα. Ολοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ασφαλείς».

Τις προετοιμασίες της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της χιονοθύελλας συντόνισε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε σύσκεψη που είχε με τη δήμαρχο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Μιούριελ Μπάουζερ. Ο Τραμπ δημοσίευσε φωτογραφία της σύσκεψης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην Πενσιλβάνια, ο κυβερνήτης Τομ Γουλφ ανακοίνωσε χθες την αποστολή 700 μελών της εθνοφρουράς και 2.000 εκχιονιστικών οχημάτων σε «στρατηγικά» σημεία του οδικού δικτύου.

Ατυχήματα

Στο Ιλινόι, η πολιτειακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι η χιονοθύελλα προκάλεσε μικρό αριθμό ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο και τον τραυματισμό επτά επιβατών οχημάτων σε καραμπόλα 34 αυτοκινήτων έξω από το Σικάγο. Της χιονοθύελλας αυτής προηγήθηκε ασυνήθιστα θερμός καιρός, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ανατολικής Ακτής την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποιήσεις για επικίνδυνες πλημμύρες στις παραλιακές ζώνες εξέδωσαν χθες κοινότητες της Μασαχουσέτης, του Ρόουντ Αϊλαντ και του Κονέκτικατ, εξαιτίας της ενισχυμένης από τη χιονόπτωση πλημμυρίδας.

Η χιονοθύελλα είχε και διπλωματικές επιπτώσεις, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να αναβάλλει για την Παρασκευή το προγραμματισμένο για χθες ταξίδι της στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή