«Ναι» στην απαγόρευση μαντίλας από εργοδότες

«Ναι» στην απαγόρευση μαντίλας από εργοδότες

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιβάλλουν στις εργαζόμενές τους απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας και άλλων εμφανών θρησκευτικών συμβόλων, απεφάνθη χθες το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε., πυροδοτώντας σειρά διαμαρτυριών από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικούς ηγέτες.

Είναι η πρώτη ετυμηγορία του σώματος πάνω σε αυτό το ζήτημα και εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή βελγικής εταιρείας, η οποία είχε κανονισμό που απαγορεύει σε όσους υπαλλήλους έρχονται σε επαφή με πελάτες να φορούν εμφανή θρησκευτικά και πολιτικά σύμβολα. Ετσι, το σώμα έκρινε ότι δεν ήταν παράνομη η απόλυση κοπέλας που εργαζόταν στην υποδοχή και επέμενε να φορά ισλαμική μαντίλα.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωκοινοβούλιο απέκλεισε επί δέκα μέρες από τις εργασίες του Πολωνό ευρωβουλευτή, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σεξιστικές δηλώσεις. Ο πρόεδρος του σώματος, Αντόνιο Ταγιάνι, άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων, αφού θα χάσει την αποζημίωσή του για 30 μέρες, ήτοι 9.180 ευρώ. Επιπλέον, χάνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης του Ευρωκοινοβουλίου για ένα χρόνο.

Η ανακοίνωση από τον Ταγιάνι έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες και χειροκροτήματα. Ειρωνικά γέλασε ο ίδιος ο ακροδεξιός Γιάνους Κόρβιν Μίκε, ο οποίος την 1η Μαρτίου είχε πει χαρακτηριστικά: «Φυσικά οι γυναίκες πρέπει να αμείβονται λιγότερο, επειδή είναι πιο αδύναμες, είναι πιο κοντές και λιγότερο έξυπνες. Απλώς πρέπει να παίρνουν λιγότερα, αυτό είναι όλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή