«Δεν περνάει ημέρα χωρίς άσχημα νέα» για τον Φρ. Φιγιόν

«Δεν περνάει ημέρα χωρίς άσχημα νέα» για τον Φρ. Φιγιόν

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαριστική βολή στις προεδρικές ελπίδες του κεντροδεξιού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν ενδέχεται να αποτελέσει η απαγγελία, από τη γαλλική Δικαιοσύνη, κατηγοριών εις βάρος του για την πολύκροτη υπόθεση που εμπλέκει τη σύζυγο και δύο τέκνα του.

Ο 63χρονος Φιγιόν, ο οποίος μέχρι τον Ιανουάριο εμφανιζόταν ως ακλόνητο φαβορί των προεδρικών εκλογών, τέθηκε από χθες επισήμως «υπό δικαστική έρευνα», με προκαταρκτικές κατηγορίες για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας. Οι κατηγορίες αφορούν το διαβόητο σκάνδαλο Pelenopegate, δηλαδή την πλασματική, όπως καταγγέλλεται, απασχόληση της συζύγου του Φιγιόν, Πενελόπ, και δύο εκ των τέκνων του, που εισέπραξαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως έμμισθοι βοηθοί του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η χθεσινή απόφαση των τριών ανακριτών που είχαν αναλάβει την υπόθεση σημαίνει, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» και ισοδυναμεί με το πρώτο βήμα για την παραπομπή του Φιγιόν σε δίκη, αν και αυτό δεν προδικάζεται. Ωστόσο, ο αντίκτυπος ήταν οδυνηρός για τον πρώην πρωθυπουργό που επικράτησε, προς γενική έκπληξη, επί των Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς. «Μας έχουν εξοντώσει. Δεν περνάει ημέρα χωρίς άσχημα νέα», δήλωσε στενός συνεργάτης του Φιγιόν, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οδυνηρές αποκαλύψεις

Το τελευταίο διήμερο, στο Penelopegate ήρθαν να προστεθούν άλλες δύο, οδυνηρές για τον Φιγιόν, αποκαλύψεις από την εφημερίδα Le Parisien. Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε από ανώνυμο δωρητή δύο κοστούμια αξίας 13.000 ευρώ. Η δωρεά, που επιβεβαιώθηκε από τον Φιγιόν, έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο, δηλαδή ενώ είχε ήδη ξεσπάσει το Penelopegate. Εξάλλου, χθες, η Le Parisien αποκάλυψε ότι τα δύο τέκνα του Φιγιόν, που υποτίθεται ότι εργάζονταν ως βοηθοί του, η Μαρί και ο Σαρλ, επέστρεψαν μεγάλο μέρος των αμοιβών τους σε τραπεζικό λογαριασμό των γονέων τους. Την πληροφορία επιβεβαίωσε δικηγόρος της οικογένειας, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά ήταν καθ’ όλα νόμιμη. Ο ίδιος ο Φιγιόν έχει χαρακτηρίσει τη δικαστική του περιπέτεια «πολιτική δολοφονία». Σε συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με Γάλλους κυνηγούς, αρνήθηκε να σχολιάσει ευθέως τη δικαστική απόφαση, αρκούμενος να δηλώσει ειρωνικά ότι σ’ αυτή την προεκλογική εκστρατεία «τα σκάγια πετούν χαμηλά».

Στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway, που έγινε γνωστή χθες, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν προηγείται με 27% έναντι 24% του ανεξάρτητου, κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και 20% του Φρανσουά Φιγιόν.

Την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα εκλογής της Μαρίν Λεπέν εξέφρασε ο ηλικίας 91 ετών κινηματογραφιστής Κλοντ Λανζμάν, σκηνοθέτης της μνημειώδους ταινίας «Shoah», με θέμα το Ολοκαύτωμα. «Σε μια χώρα με μεγάλους και ισχυρούς θεσμούς, με κυβέρνηση που είναι τα πάντα εκτός από αντισημιτική, πιστεύω ότι οι Γάλλοι κάνουν πως φοβούνται τις εκλογές», δήλωσε ο παλιός αντιστασιακός και φίλος του Ζαν-Πολ Σαρτρ.

Στη δίνη των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας κινδυνεύει από χθες να παρασυρθεί και ο Εμανουέλ Μακρόν. Οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού άνοιξαν προκαταρκτική εξέταση, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι, ως υπουργός Οικονομίας, τον Ιανουάριο του 2016, ο Μακρόν ανέθεσε απευθείας στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Havas, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, τη διοργάνωση πολυδάπανης επίσκεψης και ομιλίας του σε διεθνή τεχνολογική έκθεση στο Λας Βέγκας. Ο Μακρόν είχε τότε μιλήσει ενώπιον 500 Γάλλων επιχειρηματιών και η όλη διοργάνωση στοίχισε περί τις 400.000 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή