Ραγδαία αύξηση ανασφάλιστων Αμερικανών

Ραγδαία αύξηση ανασφάλιστων Αμερικανών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, εφόσον επέλθει η αντικατάσταση του Obamacare από τη νέα νομοθεσία για το σύστημα υγείας που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί, τότε τουλάχιστον 14 εκατομμύρια Αμερικανοί θα μείνουν ανασφάλιστοι μέχρι την επόμενη χρονιά και άλλα 26 εκατομμύρια μέχρι το 2026. Η έκθεση προβλέπει πως αν το νομοσχέδιο εγκριθεί, περίπου 52 εκατομμύρια θα στερούνται ασφάλεια υγείας το 2026, ποσό εξαιρετικά μεγαλύτερο των 28 εκατ. που προβλέπεται πως θα είναι τότε ανασφάλιστοι υπό την ισχύ της σημερινής νομοθεσίας.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, προκάλεσε αναστάτωση στο Κογκρέσο, με την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής να αναβάλλει την εξέταση της ρεπουμπλικανικής πρότασης κατά μία μέρα, προγραμματίζοντάς την εκ νέου για αύριο, κάτι που προοιωνίζεται πως η ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση. Εντούτοις, η δημοσίευση της έκθεσης δεν έμεινε αναπάντητη από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της πρότασής τους, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, να δηλώνει ότι θα δώσει στους Αμερικανούς περισσότερες επιλογές στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο μεταξύ, σχετικά στάσιμη παραμένει η κατάσταση στο άλλο μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο προκάτοχός του παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές του συνομιλίες κατά την προεκλογική περίοδο, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητεί τη Δευτέρα περισσότερο χρόνο για να απαντήσει στο βουλευτικό αίτημα για στοιχεία σχετικά με τις επίμαχες προεδρικές δηλώσεις. Μολαταύτα, όπως την προηγούμενη Τετάρτη, οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σόν Σπάισερ, ήρθαν να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση, εγείροντας νέα ερωτήματα. Συγκεκριμένα, παρότι η κοινοποίηση του Τραμπ έκανε ξεκάθαρα λόγο για παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Σπάισερ διευκρίνισε τη Δευτέρα πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφερόταν αποκλειστικά σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και σε άλλες μορφές παρακολούθησης, δημιουργώντας περαιτέρω σύννεφα στην όλη υπόθεση.

Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει μια πολύ σημαντική κίνηση στον τομέα των διεθνών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, προγραμματίζοντας να καλέσει τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, για ένα διήμερο συνομιλιών, το οποίο θα ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διευκολύνει τη σχέση της με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η συγκεκριμένη συνάντηση των δύο ηγετών, της οποίας η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, έρχεται μετά σειρά συναντήσεων και συνομιλιών των δύο πλευρών σε διάφορα επίπεδα, οι οποίες σκοπεύουν σε βελτίωση των διμερών σχέσεων μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Τραμπ στην Κίνα κατά την προεκλογική περίοδο.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν αυτή τη στιγμή έρευνα εις βάρος του συμβούλου του Τραμπ σε θέματα διακυβέρνησης και στρατηγικής, Στιβ Μπάνον, ο οποίος φαίνεται να υπέπεσε σε αδίκημα σε σχέση με την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους. Συγκεκριμένα, ο Μπάνον πραγματοποίησε διπλοεγγραφή, καθώς γράφτηκε στους εκλογικούς καταλόγους της Φλόριντα, ενώ διαθέτει κατοικία στη Nότια Καλιφόρνια και διαμένει συχνά στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ως κατοικία του ένα ετοιμόρροπο σπίτι, το οποίο νοίκιαζε παλαιότερα. Εντούτοις, καθότι τελικώς δεν ψήφισε στη Φλόριντα, οι πιθανότητες να του απαγγελθούν κατηγορίες είναι περιορισμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή