Επικήρυξη Ρώσου χάκερ με 3 εκατ. δολάρια

Επικήρυξη Ρώσου χάκερ με 3 εκατ. δολάρια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος χάκερ Γεβγκένι Μπογκατσόφ είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό FBI, ο πλέον καταζητούμενος «κυβερνοεγκληματίας» του κόσμου, με την αμερικανική υπηρεσία να προσφέρει αμοιβή 3 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψή του, ποσόν ρεκόρ για ηλεκτρονικά αδικήματα.

Το κατηγορητήριο εναντίον του Μπογκατσόφ στις ΗΠΑ περιλαμβάνει τη δημιουργία ευρύτατου δικτύου «μολυσμένων» με ιούς υπολογιστών, ικανών να υπεξαιρούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των στόχων του Μπογκατσόφ συγκαταλέγονται εταιρεία απεντόμωσης στη Βόρεια Καρολίνα, αστυνομικό τμήμα στη Μασαχουσέτη και φυλή Ινδιάνων των ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Μπογκατσόφ και άλλων πέντε Ρώσων, για την ανάμειξή τους στις αμερικανικές εκλογές.

Παρότι ο Μπογκατσόφ είναι εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, η ρωσική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις ικανότητές του προς ίδιον όφελος. Το γεγονός ότι μεταξύ των εκατομμυρίων υπολογιστών που έχει «μολύνει» ο Μπογκατσόφ περιλαμβάνονται και οι συσκευές κυβερνητικών αξιωματούχων δυτικών χωρών κεντρίζει το ενδιαφέρον των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Την ώρα που ο Μπογκατσόφ άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς, οι ρωσικές υπηρεσίες εκμεταλλεύονταν την πρόσβασή του για να ερευνήσουν τους υπολογιστές των θυμάτων του για «ενδιαφέροντα» έγγραφα.

Η συνεργασία του 33χρονου χάκερ με τις Αρχές της χώρας του προσφέρει μια εξήγηση γιατί ο Μπογκατσόφ δεν κρύβεται. Αξιωματούχοι του FBI αναφέρουν ότι ο καταζητούμενος χάκερ ζει σε παλαιό θέρετρο στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, ενώ διαθέτει μεγάλο διαμέρισμα στη Μόσχα, καθώς και στόλο πανάκριβων αυτοκινήτων, αν και φαίνεται να προτιμά το ιστιοφόρο σκάφος του.

Ο συλληφθείς στις ΗΠΑ Ρώσος χάκερ Αλεξάντρ Πανίν, που εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης στο Κεντάκι για τραπεζική απάτη, λέει ότι ο Μπογκατσόφ έλεγε συχνά πόσο κουρασμένος είναι και πόσο λίγο χρόνο έχει για να διαθέσει στην οικογένειά του. Οι ρωσικές αρχές, όμως, επιμένουν ότι όσο ο Μπογκατσόφ δεν διαπράττει αδικήματα εντός της Ρωσίας, δεν μπορεί να εκδοθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή