Eπιστροφή στις δόξες για το χαμένο Στραντιβάριους

Eπιστροφή στις δόξες για το χαμένο Στραντιβάριους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Παρότι όλοι οι μουσικοί γνωρίζουν ότι κάθε βιολί Στραντιβάριους είναι διαφορετικό, το όργανο που παρουσίασε στον κόσμο η σολίστ Μάιρα Ουάνγκ το βράδυ της Δευτέρας είναι πραγματικά μοναδικό.

Το Στραντιβάριους αυτό είχε εξαφανισθεί επί δεκαετίες, έχοντας κλαπεί ύστερα από συναυλία το 1980 και με τον ιδιοκτήτη του, Ρόμαν Τότενμπεργκ, που πέθανε το 2012, να είναι βέβαιος ότι το σπάνιο έγχορδο είχε χαθεί για πάντα. «Είθε να ακούει το βιολί του, απόψε το βράδυ», είπε η Ουάνγκ πριν παίξει το Σονάτα για Βιολί Νο. 2 του Ισαγέ στη συναυλία της σε ιδιωτική λέσχη του Μανχάταν.

Η 49χρονη Ουάνγκ, που μετανάστευσε από την Κίνα τη δεκαετία του 1980 για να σπουδάσει δίπλα στον Τότενμπεργκ, δήλωσε μετά το πέρας της συναυλίας της: «Κρατώ στα χέρια μου το Στραντιβάριους του Τότενμπεργκ». Η δήλωση αυτή θα ήταν αδιανόητη πριν μόλις δύο χρόνια.

Το σπανιότατο βιολί είχε κλαπεί από τον ταλαντούχο, αλλά προβληματικό, βιολιστή Φίλιπ Τζόνσον, ύστερα από συναυλία του Τότενμπεργκ στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Παρότι ο Τζόνσον κατέθεσε στην αστυνομία, η οποία τον θεωρούσε έναν από τους υπόπτους για την κλοπή, ο νεαρός τότε σολίστ γλίτωσε από τις κατηγορίες, καθώς οι Αρχές απέτυχαν να εντοπίσουν κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του. Μεταξύ των 200 προσκεκλημένων στη συναυλία της Ουάνγκ βρισκόταν ο πράκτορας του FBI Κρις Μακέιο, υπεύθυνος για τον εντοπισμό του Στραντιβάριους το 2015 και ο συντηρητής του οργάνου, Μπρούνο Πράις. Επίτιμες προσκεκλημένοι ήταν, όμως, οι τρεις κόρες του Τότενμπεργκ, Νίνα, Τζιλ και Εϊμι.

«Το παίξιμο της Ουάνγκ είναι εκπληκτικό. Μην ξεχνάτε ότι χρησιμοποιεί το Στραντιβάριους μόλις ένα μήνα», λέει η Τζιλ Τότενμπεργκ.

Κατασκευάστηκε το 1734

Το επίμαχο Στραντιβάριους, που κατασκευάσθηκε το 1734, θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο. Είναι ένα από τα περίπου 500, που κατασκευάστηκαν πριν από τον θάνατο του Αντόνιο Στραντιβάρι το 1737. Ο Τζόνσον έκλεψε το βιολί τον Μάιο του 1980, ύστερα από πρόβα του Τότενμπεργκ σε έργα Μότσαρτ στο ωδείο Λόνγκι του Κέιμπριτζ. Στα τέλη του 2015, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Τζόνσον από καρκίνο, η πρώην σύζυγός του επικοινώνησε με έμπορο μουσικών οργάνων με σκοπό να πουλήσει το βιολί. Οι Αρχές αναγνώρισαν αμέσως το Στραντιβάριους του Τότενμπεργκ.

Οι κόρες του εκλιπόντος νόμιμου ιδιοκτήτη σκοπεύουν τώρα να πουλήσουν το Στραντιβάριους. Επιμένουν, όμως, να καταλήξει στα χέρια μουσικού και όχι στη βιτρίνα εύπορου συλλέκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή