«Προσκύνημα» στη μυθική βίλα του Ελβις Πρίσλεϊ

«Προσκύνημα» στη μυθική βίλα του Ελβις Πρίσλεϊ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φιλμ του Τζιμ Τζάρμους «Mystery Train» ένα νεαρό, εκκεντρικό ζευγάρι από την Ιαπωνία περιφέρεται στους δρόμους του Μέμφις σέρνοντας μια τεράστια βαλίτσα και αναζητώντας τα ίχνη του Ελβις Πρίσλεϊ. Το ιδιότυπο «προσκύνημα» ολοκληρώνεται κάπως άδοξα, αφού η ερημική και ελαφρώς παρηκμασμένη πόλη δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα περισσότερο από μια πληκτική ξενάγηση στο στούντιο της Sun Records.

Με αυτήν την παραποιημένη εικόνα του Μέμφις ο σκηνοθέτης κλείνει το μάτι στον υποψιασμένο θεατή: Το μελαγχολικό αγόρι και το κορίτσι, που βλέπει παντού μυστικές συνδέσεις με τον Ελβις, διασχίζουν τη μισή υφήλιο με μοναδικό στόχο να αποτίσουν φόρο τιμής στο ίνδαλμά τους, όμως παραλείπουν να επισκεφθούν τη Γκρέι-σλαντ, δηλαδή τον νούμερο ένα προορισμό για τους φανατικούς θαυμαστές του «Βασιλιά» από όλο τον κόσμο.

Οι (επίδοξοι) σωσίες του Πρίσλεϊ και τα τατουάζ με το όνομα ή το πρόσωπό του αποτελούν συνηθισμένο θέαμα στην παλιά έπαυλη του διάσημου μουσικού, που λειτουργεί ως μουσείο από το 1982, αλλά πρόσφατα επεκτάθηκε με την προσθήκη ενός νέου συγκροτήματος με χώρους εκθέσεων και ψυχαγωγίας. Τα εγκαίνια του «Elvis Presley’s Memphis», που στοίχισε 45 εκατ. δολάρια και καλύπτει 18.000 τ.μ., πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με συναυλίες, προβολές και άλλα δρώμενα. Πλέον, εκτός από την ίδια τη μυθική βίλα, την οποία αγόρασε ο Ελβις το 1957 έναντι 102.000 δολαρίων και όπου βρέθηκε νεκρός 20 χρόνια αργότερα, το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τις νέες μόνιμες εκθέσεις, που περιλαμβάνουν προσωπικά αντικείμενα, φαντασμαγορικές στολές, αναμνηστικά από ταινίες, φωτογραφίες και βίντεο, χρυσά και πλατινένια άλμπουμ, καθώς και ενθύμια από το σπίτι όπου έζησε ο σταρ τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Παρουσιάζονται επίσης η συλλογή του από ακριβά αυτοκίνητα και μηχανές (ανάμεσα τους μία ροζ Kάντιλακ και το ροζ τζιπ από την ταινία «Blue Hawaii»), αλλά και τα αεροπλάνα του, όπως το «Λίζα Μαρί» με τα καθίσματα από σουέτ δέρμα, την ιδιωτική κρεβατοκάμαρα και τους νιπτήρες επενδεδυμένους με φύλλα χρυσού. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με μια στάση στον Κήπο του Διαλογισμού, όπου είναι θαμμένος ο «Βασιλιάς».

Με πάνω από 650.000 επισκέπτες τον χρόνο, η Γκρέισλαντ είναι η κατοικία με τη δεύτερη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τον Λευκό Οίκο, ενώ μεταξύ των μουσικών που έχουν κατά καιρούς ξεναγηθεί στους χώρους της συγκαταλέγονται ο Πολ Μακ Κάρτνι, ο Ρέι Τσαρλς, ο Τζόνι Κας, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Μάικλ Τζάκσον, οι U2 και οι Πινκ Φλόιντ.

Από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος επέκτασης της Γκρέισλαντ, οι επισκέπτες έχουν στη διάθεσή τους ένα πολυτελές ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα στην έπαυλη. Με χρυσοποίκιλτους πολυελαίους, τεράστια πισίνα, πέντε εστιατόρια και 20 σουίτες, που αποτελούν αντίγραφα δωματίων της Γκρέισλαντ, το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε με γνώμονα την αισθητική του ίδιου του μουσικού – ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η Πρισίλα Πρίσλεϊ, η οποία είχε συλλάβει και την ιδέα της μετατροπής του σπιτιού σε μουσείο για να καλύψει τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης και τη φορολογία. Πάντως, για όσους δυσκολεύονται να ταξιδέψουν έως το Μέμφις, η ιστοσελίδα www.graceland.com προσφέρει τη δυνατότητα μιας ψηφιακής περιήγησης στο μουσείο σε πραγματικό χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή