ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστήριο της Χαβάης ανέστειλε το αναθεωρημένο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ

ΗΠΑ: Δικαστήριο της Χαβάης ανέστειλε το αναθεωρημένο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Χαβάης ανέστειλε χθες Τετάρτη το αναθεωρημένο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για προσωρινό κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων σε πρόσφυγες και ταξιδιώτες από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες επιφέροντας έτσι ένα ακόμη ταπεινωτικό πλήγμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ καταδίκασε τη δικαστική απόφαση λέγοντας ότι "μας εμφανίζει αδύναμους", την χαρακτήρισε "δικαστική υπέρβαση χωρίς προηγούμενο" και δεσμεύτηκε να την πολεμήσει φτάνοντας, αν χρειαστεί, μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

"Ο νόμος στο Σύνταγμα παρέχει στον πρόεδρο την εξουσία να αναστείλει τη μετανάστευση όταν αυτός κρίνει ότι είναι για το εθνικό συμφέρον της χώρας μας. Θα νικήσουμε", είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στο Νάσβιλ του Τέξας.

Η απόφαση του επαρχιακού δικαστή Ντέρικ Γουάτσον έχει προσωρινό χαρακτήρα. Η Πολιτεία της Χαβάης είχε ζητήσει πριν από λίγες μέρες την επείγουσα παρέμβαση του δικαστηρίου κατά του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος με το επιχείρημα ότι αυτό παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Αυτή ήταν και η πρώτη αγωγή που κατατέθηκε κατά του αναθεωρημένου διατάγματος. Η απόφαση του Γουάτσον εκδόθηκε μια ημέρα προτού η νέα απαγόρευση τεθεί σε ισχύ.

Στην απόφασή του ο δικαστής καταλήγει ότι ενώ το εκτελεστικό διάταγμα δεν κατονομάζει το ισλάμ, "ένας λογικός, αντικειμενικός παρατηρητής…θα κατέληγε ότι (το εκτελεστικό διάταγμα) εκδόθηκε με στόχο να αποδοκιμάσει μια συγκεκριμένη θρησκεία" και ότι αν (το διάταγμα) εφαρμοστεί θα προκαλέσει "ανεπανόρθωτη βλάβη".

Ο Γουάτσον διορίστηκε στη θέση αυτή επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Εντός της ημέρας αναμένονται και άλλες δικαστικές αποφάσεις από ομοσπονδιακά δικαστήρια στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον και στο Μέριλαντ.

Η απόφαση θα επιφέρει την αναστολή σε εθνικό επίπεδο της επιβολής της παραγράφου δύο του εκτελεστικού διατάγματος με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης για 90 μέρες.

Επίσης αναστέλλεται η εφαρμογή της παραγράφου έξι με την οποία θα πάγωνε το αμερικανικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων για 120 μέρες.

Οι αποφάσεις που αναμένονται από τα άλλα δύο δικαστήρια για εφαρμογή του διατάγματος δεν μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση της Χαβάης, η οποία θα μπορούσε να προσβληθεί σε εφετείο.

(ΑΠΕ, Reuters)