Σόιμπλε: «Για κλάματα οι σχέσεις με την Τουρκία»

Σόιμπλε: «Για κλάματα οι σχέσεις με την Τουρκία»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Η κατάσταση με την Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό για κλάματα», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «παγώνοντας» τα μέτρα οικονομικής συνεργασίας Γερμανίας – Τουρκίας, που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων τον περασμένο μήνα. Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την απόρριψη, χθες, από τις τουρκικές αρχές της αίτησης αποφυλάκισης του ανταποκριτή της εφημερίδας Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ.

Στις 25 Φεβρουαρίου, κατά την τελευταία συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, οι δύο υπουργοί είχαν συζητήσει κατάλογο μέτρων ενίσχυσης της τουρκικής οικονομίας, ιδίως του τουρισμού. Τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μετά το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Welt, ο Σόιμπλε είπε σε δημοσιογράφους ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο».

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για την εφημερίδα Bild, το 64,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η Ε.Ε. πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ενώ μόλις 11,9% ζητούν τη συνέχισή τους. Χθες η Bild κυκλοφόρησε με ολοσέλιδη φωτογραφία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην πρώτη σελίδα. «Δεν είσαι δημοκράτης. Βλάπτεις τη χώρα σου. Δεν σε θέλουμε εδώ», έγραψε.

Το ζήτημα προσφέρεται για προεκλογική πολιτική εκμετάλλευση, καθώς Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί που τάσσονταν εξαρχής κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αισθάνονται δικαιωμένοι, ενώ η επίσης χριστιανοδημοκρατική απαίτηση απαγόρευσης της διπλής υπηκοότητας έρχεται ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας της συμμετοχής 1,4 εκατ. Τούρκων της Γερμανίας στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Κατόπιν σειράς απαγορεύσεων εκδηλώσεων για τεχνικούς λόγους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε την περασμένη εβδομάδα στους ομοεθνείς του από το μπαλκόνι του τουρκικού προξενείου του Αμβούργου.

Ομως, χθες, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, σημείωσε ότι «ως ύστατη καταφυγή» η Γερμανία δικαιούται να απαγορεύσει την είσοδο ξένων αξιωματούχων. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το διεθνές δίκαιο δεν είναι λευκή επιταγή για το μέλλον», είπε ο Αλτμάιερ.

Κλυδωνίζεται η συμφωνία

Στο μεταξύ, η δήλωση, προχθές, του Τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Εμέρ Τσελίκ, ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσει η Τουρκία τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, χαρακτηρίσθηκε χθες αξιόπιστη από τον αναπληρωτή διευθυντή του ρωσικού Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, Βλαντισλάβ Μπελόφ. Ο Μπελόφ εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει στην καταγγελία της συμφωνίας πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να αποβεί εκλογικά επωφελής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή