Το φορολογικό παρελθόν του Τραμπ

Το φορολογικό παρελθόν του Τραμπ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα ψήγματα αλήθειας για το ύψος των φόρων που κατέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ προτού κατέλθει στον πολιτικό στίβο πληροφορήθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι Αμερικανοί πολίτες, χάρη σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC.

Ρίχνοντας μια ακτίνα φωτός στο φορολογικό παρελθόν του μεγαλοεπιχειρηματία της αγοράς ακινήτων, ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον αποκάλυψε δύο σελίδες από τη δήλωση εισοδήματος του ζεύγους Τραμπ που χρονολογείται στο 2005. Εκείνη τη χρονιά, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε εισόδημα 150 εκατ. δολαρίων και ο αντίστοιχος φόρος που υποχρεώθηκε να πληρώσει ήταν 38 εκατ. δολάρια (περίπου 25% των δηλωθέντων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά ο Τραμπ δήλωσε επιχειρηματικές ζημίες της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων για να μειώσει τις οφειλές του. Ο φόρος που θα ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει θα περιοριζόταν σε μόλις οκτώ εκατ. δολάρια αν δεν υπήρχε ο λεγόμενος «εναλλακτικός ελάχιστος φόρος», που τον ανάγκασε να πληρώσει 31 εκατ. δολάρια επιπλέον. Πρόκειται για φορολογικό μέτρο της προεδρίας Ομπάμα, που έχει στόχο να περιορίσει τη νόμιμη φοροδιαφυγή των πλουσιότερων Αμερικανών και το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ εννοεί να καταργήσει στη διάρκεια της τετραετίας του.

Ως προεδρικός υποψήφιος, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να αποκαλύψει τα φορολογικά δεδομένα του, επικαλούμενος τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ομίλου του. Στη γραμμή αυτή επέμεινε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος καυτηρίασε το MSNBC για «παράνομη» διαρροή, αν και εμμέσως αναγνώρισε ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ήταν ακριβή.

Την αποκάλυψη ειρωνεύτηκε ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, σχολιάζοντας μέσω Twitter: «Εκτακτη επικαιρότητα. Προ 12 ετών, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πολλά χρήματα και πλήρωσε πολλούς φόρους. Σκάνδαλο».

Στην εκπομπή του MSNBC, ο Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον –πρώην συντάκτης των New York Times και συγγραφέας βιβλίου για τον Τραμπ– δήλωσε ότι οι δύο σελίδες της φορολογικής δήλωσης του ζεύγους Τραμπ έφτασαν στο σπίτι του από άγνωστη πηγή, δεν απέκλεισε δε η διαρροή να προήλθε από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο.

Κανονισμοί για καύσιμα

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να ανακοινώσει στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν την αναθεώρηση των αυστηρών κανονισμών για τα καύσιμα, που επεβλήθησαν για περιβαλλοντικούς λόγους επί προεδρίας Ομπάμα – κίνηση που έχει στόχο να ευνοήσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Την ίδια ώρα, όμως, 17 Ρεπουμπλικανοί, μέλη του Κογκρέσου, υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούν «οικονομικά βιώσιμους τρόπους» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο πρόεδρός τους μέχρι πρόσφατα αμφισβητούσε.

Μία άλλη, πολύ ευρύτερη εσωτερική «ανταρσία», αυτή τη φορά από τους πιο πιστούς οπαδούς του Τραμπ, αναστατώνει τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Αντιπρόσωποι της λαϊκιστικής πτέρυγας του κόμματος και μίντια της σκληροπυρηνικής Δεξιάς, όπως το Breitbart του κορυφαίου προεδρικού συμβούλου, Στιβ Μπάνον, απορρίπτουν το σχέδιο για την αναθεώρηση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στο σύστημα Υγείας που προωθεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν και αναμένεται να αφήσει ανασφάλιστους εκατομμύρια Αμερικανούς.

Οι εν λόγω κύκλοι χαρακτηρίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο «πολιτική παγίδα» για τον Τραμπ και τον καλούν να το αναθεωρήσει άρδην.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή