Ξανά άκυρο το διάταγμα Τραμπ

Ξανά άκυρο το διάταγμα Τραμπ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δικαστικό φρένο και στο δεύτερο διάταγμα με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να απαγορεύει την είσοδο σε κατοίκους έξι μουσουλμανικών χωρών έθεσαν χθες δικαστήρια στη Χαβάη και το Μέριλαντ. Αντιθέτως, τα σχέδια του νέου προέδρου για σαρωτική συρρίκνωση της χρηματοδότησης για την εξωτερική πολιτική, το περιβάλλον, την υγεία, τα κοινωνικά προγράμματα, την έρευνα και την επιστήμη προχωρούν κανονικά, με τη δημοσίευση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018.

Οι περικοπές που σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρωτοφανείς στη μεταπολεμική αμερικανική Ιστορία και δεν συγκρίνονται ούτε με το σαρωτικό πρόγραμμα «μικρότερου κράτους» που εφήρμοσε ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρέιγκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980. «Οταν περάσαμε τον προϋπολογισμό του Ρέιγκαν, οι περικοπές προγραμμάτων στο εσωτερικό των ΗΠΑ δεν προσέγγιζαν ούτε κατά διάνοια αυτές εδώ», είπε στους New York Times ο ειδικός προϋπολογισμού στο Κέντρο Διακομματικής Πολιτικής και πρώην διευθυντής της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας την περίοδο 1981-1986 Στιβ Μπελ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ντόναλντ Τραμπ, που τιτλοφορείται «Πρώτα η Αμερική, προσχέδιο για το πώς να κάνουμε την Αμερική ξανά σπουδαία», προβλέπει, μεταξύ άλλων, περικοπή 31% στη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και περικοπή 21% στη χρηματοδότηση του υπουργείου Γεωργίας και του υπουργείου Εργασίας. Στις περιττές, κατά Τραμπ, κρατικές δαπάνες περιλαμβάνεται και ο κλάδος της ιατρικής και επιστημονικής έρευνας, με περικοπές 20% στον προϋπολογισμό των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), ενώ άλλα προγράμματα του υπουργείου Υγείας, όπως το πρόγραμμα ύψους 403 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού, καταργούνται εντελώς.

Επίσης, ο προϋπολογισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα περικοπεί κατά 28%, πέφτοντας στα 39 δισ. δολάρια. Αντιθέτως, αύξηση 10% (54 δισ. δολάρια) προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ο οποίος ήδη ξεπερνά το μισό τρισ. δολάρια, ενώ αυξήσεις 7% και 6% προβλέπονται στα κονδύλια των υπηρεσιών Εθνικής Ασφαλείας και Βετεράνων αντίστοιχα.

Τα προσχέδια προϋπολογισμού ποτέ δεν περνούν από το Κογκρέσο αυτούσια, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές επεμβαίνουν ώστε να προστατεύσουν κονδύλια που αφορούν την εκλογική τους περιφέρεια. Ωστόσο, η κατεύθυνση είναι σαφής.

Πέραν τούτου, προχωράει η προπαρασκευαστική διαδικασία για την κατάργηση της ασφαλιστικής κάλυψης που παρείχε η μεταρρύθμιση του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τη Δευτέρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο που θα υποκαταστήσει την μεταρρύθμιση Ομπάμα θα αυξήσει τον αριθμό των ανασφάλιστων Αμερικανών κατά 24 εκατ. δολάρια ώς το 2026.

Εν τω μεταξύ, στη Δικαιοσύνη θα κριθεί η τύχη της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ κατοίκων από έξι μουσουλμανικές χώρες, η οποία «πάγωσε» χθες, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη εφαρμογή της. Δικαστήριο της Χαβάης έκανε δεκτή την προσφυγή της πολιτείας, που ζήτησε προσωρινή αναστολή εφαρμογής του διατάγματος μέχρι να κριθεί η ζημιά που κάνει στα τουριστικά έσοδα της πολιτείας, καθώς και στα έσοδα των πανεπιστημίων από ξένους φοιτητές. Το δικαστήριο έκανε επίσης δεκτή την προσφυγή Αιγύπτιου ιμάμη που ζει στην πολιτεία, ο οποίος υποστήριξε ότι με την απαγόρευση δεν μπορεί να επισκεφθεί την οικογένειά του η πεθερά του, που ζει στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή