ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι Ερντογάν και Τραμπ βοήθησαν στη νίκη Ρούτε

pos-oi-erntogan-kai-tramp-voithisan-sti-niki-royte-2180472

Στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να αναζητήσει τα αίτια της ήττας του ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Χερτ Βίλντερς, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και μελετητή των λαϊκιστικών κομμάτων, Ματίας Ρουντάουν.

Η διπλωματική διένεξη του Ερντογάν με την Ολλανδία, που ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο, επέτρεψε στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να εμφανιστεί με ηγετικό προφίλ την παραμονή των εκλογών. Την ίδια ώρα, οι χαώδεις πρώτες ημέρες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έδειξαν στους επίδοξους ψηφοφόρους του Βίλντερς ότι η εφαρμογή λαϊκιστικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσει αναταραχή.

Την Πέμπτη, η πρόεδρος του ολλανδικού κοινοβουλίου, Χαντιτζά Αρίμπ, ανέθεσε στην Ιντιθ Σίπερς του κόμματος VDD του Ρούτε τη διεξαγωγή διερευνητικών επαφών με άλλα κόμματα με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναλυτές συμφωνούν ότι τα ποσοστά του Ρούτε ενισχύθηκαν σημαντικά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, με την πρωτοβουλία του να απαγορεύσει την είσοδο Τούρκων υπουργών στη χώρα για να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων μεταναστών υπέρ του «Ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία. Το αεροσκάφος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν εξασφάλισε άδεια προσγείωσης σε ολλανδικό αεροδρόμιο, ενώ στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειών και Ισότητας των Φύλων απαγορεύθηκε η είσοδος στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, προτού «συνοδευθεί» από την ολλανδική αστυνομία στα γερμανικά σύνορα.

«Επρόκειτο για μοναδική ευκαιρία για τον Ρούτε, ο οποίος παρουσίασε τον εαυτό του ως ισχυρό ηγέτη και θεματοφύλακα της ολλανδικής υπερηφάνειας. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του Βίλντερς», λέει ο Ρουντάουν.

«Αυτή ήταν μία ονειρεμένη προεκλογική εκστρατεία για τον Ρούτε. Η διένεξη με την Τουρκία του προσέφερε την πρώτη θέση και τη μεγάλη διαφορά από τον Βίλντερς», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, Αντρέ Κράουελ.

Τη στιγμή του ξεσπάσματος της διπλωματικής διένεξης με την Αγκυρα, όμως, ο Βίλντερς βρισκόταν ήδη σε κάμψη, εξαιτίας των προβλημάτων της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ. «Αρχικά, ο Βίλντερς επεδίωκε να ταυτιστεί με τον Τραμπ. Μόλις, όμως, ο Τραμπ επέδειξε τη διαγωγή που όλοι είδαμε, σημαντικό ποσοστό Ολλανδών ψηφοφόρων εγκατέλειψε τον Βίλντερς, παρά τις προσπάθειές του να αποστασιοποιηθεί πολιτικά από τον Τραμπ», λέει ο Ρουντάουν.

Παρά τις επικρίσεις των υποψηφίων εναντίον του Βίλντερς και της μισαλλόδοξης ατζέντας του, τα περισσότερα ολλανδικά κόμματα υιοθέτησαν πολλές θέσεις του. «Ο Ρούτε, για παράδειγμα, είπε τον Ιανουάριο ότι “πρέπει να φέρεται κανείς κανονικά ή να εγκαταλείψει τη χώρα”, ενώ στην ίδια ανοικτή επιστολή έγραφε ότι “πρέπει να υπερασπιστούμε ενεργά” τις αξίες μας», λέει ο Ρουντάουν.