Βαριά οπλισμένος μαθητής άνοιξε πυρ σε σχολείο στη Γαλλία

Βαριά οπλισμένος μαθητής άνοιξε πυρ σε σχολείο στη Γαλλία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΙΚΑΙΑ. Τουλάχιστον τρεις ανθρώπους τραυμάτισε χθες βαριά οπλισμένος 17χρονος μαθητής σε λύκειο της πόλης Γκρας στη νότια Γαλλία.

Ο 17χρονος πραγματοποίησε την επίθεση αφού είχε παρακολουθήσει βίντεο μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ, ενώ η πράξη του δεν φαίνεται να είχε τρομοκρατικά κίνητρα, όπως ανέφερε χθες το υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγεται και ο διευθυντής του λυκείου Αλεξίς ντε Τοκβίλ της πόλης.

Ο δράστης εισέβαλε χθες στις 12.45 στο λύκειο, φέροντας κυνηγετική καραμπίνα, δύο περίστροφα και δύο χειροβομβίδες και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας τα τρία θύματά του, προτού συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που έσπευσαν στο σημείο. Οι Αρχές ερευνούσαν χθες το απόγευμα για το ενδεχόμενο ο 17χρονος να είχε συνεργό.

«Η προκαταρκτική έρευνα μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο δράστης είχε παρακολουθήσει βίντεο επιθέσεων ενόπλων στις ΗΠΑ», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Η Γαλλία διαθέτει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες οπλοκατοχής στον κόσμο. Οι Γάλλοι πολίτες δεν δικαιούνται να κατέχουν αυτόματα όπλα, ενώ η κατοχή ακόμη και κυνηγετικών όπλων απαιτεί κρατική άδεια, βεβαίωση ψυχιάτρου για την ψυχική υγεία του κατόχου και συμμετοχή του σε κυνηγετική ή σκοπευτική λέσχη.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ο 17χρονος δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές, μέχρι χθες.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Γκρας χρησιμοποίησαν την εφαρμογή δημοσίευσης σύντομων μηνυμάτων Twitter, συστήνοντας στους κατοίκους της Γκρας να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ συναγερμό για «τρομοκρατική επίθεση» μετέδωσε και η ειδική εφαρμογή κινητών τηλεφώνων της γαλλικής κυβέρνησης για προειδοποίηση τρομοκρατικού πλήγματος.

Αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, που μίλησαν χθες στα γαλλικά ΜΜΕ, περιέγραψαν σκηνές πανικού, καθώς ο 17χρονος ένοπλος εισέβαλε στο εσωτερικό του εστιατορίου στο λύκειο Ντε Τοκβίλ. Οι μαθητές, που βρίσκονταν την ώρα εκείνη σε αυτό, κρύφτηκαν κάτω από τραπέζια ή έτρεξαν προς τις εξόδους κινδύνου της αίθουσας. «Επικράτησε πανικός. Οι σφαίρες έπεσαν τέσσερα με πέντε μέτρα από το σημείο όπου καθόμασταν. Νομίσαμε ότι ο ένοπλος κατευθυνόταν προς το μέρος μας. Τον ακούσαμε να φωνάζει. Τον γνωρίζω εξ όψεως. Είναι πράος και ήσυχος και δεν έμοιαζε να είναι βίαιος άνθρωπος», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV, ο Ασράφ, μαθητής στο λύκειο της Γκρας. Εκτός από τους τρεις τραυματίες από σφαίρες, πέντε ακόμη μαθητές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί μώλωπες και αμυχές στην προσπάθειά τους να βγουν από το εστιατόριο του λυκείου.

Η Γαλλία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων δύο ετών σε Παρίσι και Νίκαια, που προκάλεσαν τον θάνατο συνολικά 230 ανθρώπων. Τις επιθέσεις αυτές πραγματοποίησαν θαυμαστές του Ισλαμικού Κράτους.

Δηλώσεις Ολάντ

Μιλώντας από την εκλογική του περιφέρεια, την Κορέζ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι το περιστατικό δικαιολογεί τη χρονική επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Η Εθνοσυνέλευση αποδέχθηκε την πρότασή μου και θα διατηρήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 15 Ιουλίου. Ο διάδοχός μου θα αποφασίσει τι θα πράξει μετά την ημερομηνία αυτή», είπε ο κ. Ολάντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή