Στις 8 Απριλίου το οριστικό τέλος της βασκικής ΕΤΑ

Στις 8 Απριλίου το οριστικό τέλος της βασκικής ΕΤΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το κεφάλαιο ΕΤΑ αναμένεται να κλείσει οριστικά στις 8 Απριλίου, 5,5 χρόνια αφότου η βασκική αυτονομιστική οργάνωση παραιτήθηκε από τη χρήση βίας. Η παράδοση του λιγοστού εναπομείναντος οπλισμού της οργάνωσης θα γίνει με τη μεσολάβηση ατόμων από την κοινωνία των πολιτών, όπως δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ένας από τους πέντε Βάσκους που κρατήθηκαν προσωρινά τον Δεκέμβριο, καθώς φωτογράφιζαν μέρος του εν αχρηστία οπλοστασίου της οργάνωσης.

«Η ΕΤΑ μάς ανέθεσε την ευθύνη της παράδοσης του οπλοστασίου της. Το βράδυ της 8ης Απριλίου, η ΕΤΑ θα είναι πλήρως αφοπλισμένη», δήλωσε ο ακτιβιστής βασκικής οικολογικής οργάνωσης Ζαν-Νοέλ Ετσεβερί. Στις 16 Δεκεμβρίου, οι γαλλικές αρχές είχαν συλλάβει τον Ετσεβερί και τέσσερα άλλα άτομα και είχαν κατασχέσει 12 αυτόματα όπλα Uzi, 9 επιθετικά τυφέκια G3, πιστόλια, πυροκροτητές και εκρηκτικά. Εκτιμάται ότι αυτό ήταν το 15% ώς 20% του οπλισμού της ΕΤΑ, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται διασκορπισμένο στην ύπαιθρο της Γαλλικής Χώρας των Βάσκων.

Ο πρωθυπουργός της Χώρας των Βάσκων, Ινίγο Ουρκούλου, χαρακτήρισε «αξιόπιστη» την πιθανότητα «οριστικού και άμεσου αφοπλισμού της ΕΤΑ», ζητώντας από τη γαλλική και ισπανική κυβέρνηση να «σταθούν στο ύψος της περίστασης» και να «μη θέσουν εμπόδια». Εκατοντάδες εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και εκλεγμένοι αξιωματούχοι αναμένεται να μεταβούν στους χώρους που θα υποδείξει η οργάνωση για να παραδώσουν στις Αρχές τον οπλισμό, παρουσία διεθνών παρατηρητών. Το ερώτημα είναι αν οι Αρχές θα τον δεχθούν.

Από τη δεκαετία του ’50

Η ΕΤΑ πήρε τα όπλα τη δεκαετία του 1950, ζητώντας την απόσχιση της Χώρας των Βάσκων από την Ισπανία του Φράνκο. Δεκαετίες τρομοκρατικών ενεργειών, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 850 άτομα, έστρεψαν εναντίον της ΕΤΑ την κοινή γνώμη στην ίδια τη Χώρα των Βάσκων, ενώ σειρά επιτυχών αστυνομικών επιχειρήσεων οδήγησε στη σύλληψη σημαντικών στελεχών της. Στις 20 Οκτωβρίου 2011, η ΕΤΑ ανακοίνωσε τον τερματισμό της βίαιης δράσης της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή