Πρώτα Brexit και μετά δημοψήφισμα στη Σκωτία

Πρώτα Brexit και μετά δημοψήφισμα στη Σκωτία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η στιγμή είναι ακατάλληλη για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία για την ανεξαρτησία της», είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μιλώντας στην τηλεόραση του ITV.

Σε μία κίνηση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να αναβληθεί για το 2021, οι Βρετανοί Συντηρητικοί απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. το 2019, με την κ. Μέι να τονίζει ότι ένα δημοψήφισμα στη Σκωτία δεν θα ήταν πρέπον, την ώρα που η Βρετανία «παλεύει στο θολό τοπίο» της διαπραγμάτευσης.

Η απόρριψη της πρότασης της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δημιουργεί σκηνικό αντιπαράθεσης μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου. Σε ομιλία της στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, η κ. Στέρτζον κατήγγειλε την πρωθυπουργό Μέι για παραβίαση των κανόνων της δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι οι Συντηρητικοί και η βρετανική κυβέρνηση δεν έχουν δικαιοδοσία στον καθορισμό του χρόνου και του τρόπου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση, όμως, λίγη ώρα μετά την ομιλία της Στέρτζον, ο εκπρόσωπος της Σκωτσέζας πρωθυπουργού υπονόησε πως η κυβέρνηση του Εδιμβούργου θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τον Μάιο του 2021, έτσι ώστε αυτό να συμπίπτει με τις βουλευτικές εκλογές.

Στελέχη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), πάντως, εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους την Πέμπτη για την προκλητική –όπως τη χαρακτήρισαν– απόφαση της Τερέζα Μέι, καθώς αυτή ελήφθη ανήμερα την έναρξη του συνεδρίου του SNP στο Αμπερντίν. Κατά τη διάρκεια του εαρινού συνεδρίου, η κ. Στέρτζον και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ανγκους Ρόμπερτσον, επρόκειτο να ανακοινώσουν την έναρξη νέας εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας, πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Κυβερνητικές πηγές του Λονδίνου τόνιζαν, όμως, ότι η κ. Μέι δεν θα απαντήσει επισήμως στο χρονοδιάγραμμα που προτείνει η πρωθυπουργός της Σκωτίας, εφόσον η κ. Στέρτζον δεν καταθέσει επίσημο αίτημα για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή