Συνέχεια της κρίσης με τη Δύση

Συνέχεια της κρίσης με τη Δύση

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης δεν είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, οπωσδήποτε θα έχει συνέχεια και επιφυλάσσει μεγάλο αντίκτυπο για ολόκληρη την περιοχή. Το συγκεκριμένο σημείο υπογραμμίζουν καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» από την τουρκική πρωτεύουσα.

Οι πηγές μας διαφωνούν με τις «αναγνώσεις» και τις ερμηνείες της Δύσης που θέλουν τον ισχυρό πολιτικό άνδρα της Τουρκίας να επωφελείται από την «περιστασιακή» ένταση στις σχέσεις με την Ε.Ε. για να αυξήσει τα ποσοστά του «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου. Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές μας, η συνολική εικόνα που παρουσιάζουν οι σχέσεις Τουρκίας – Δύσης είναι άκρως προβληματική.

Οπως έχει ενημερώσει ήδη τους αναγνώστες της η «Κ», καμία πλευρά στην παρούσα συγκυρία δεν στοχεύει στην τελική ρήξη. Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι σαρωτικής φύσης και οδηγούν τις δύο πλευρές σε νέες περιπέτειες. «Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ολλανδία το προηγούμενο Σάββατο εξέπληξαν την τουρκική κοινή γνώμη. Κανείς δεν φανταζόταν ότι τα πράγματα θα έφταναν σε αυτό το σημείο», μας επισημαίνει μια πηγή που παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σύμφωνα με την πηγή μας, τέτοιου είδους εξελίξεις δίνουν διαστάσεις στο αντιδυτικό ρεύμα που αναπτύσσει δυναμική το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Αναθεώρηση

Τι εννοούμε με τον όρο «αντιδυτικό ρεύμα» στην Τουρκία; Οι πληροφορίες της «Κ» από καλά ενημερωμένες πηγές στην Αγκυρα δείχνουν ότι στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, στην κυβέρνηση, στο ΑΚΡ, στις τάξεις της αντιπολίτευσης, στο Κίνημα των Γκρίζων Λύκων, στη διανόηση, στα πανεπιστήμια και στις ένοπλες δυνάμεις, πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της συνολικής, ριζικής αναθεώρησης των σχέσεων της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της. Κάποιοι κύκλοι φτάνουν στο σημείο να προτείνουν την αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ και τη διακοπή των συνομιλιών με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με έναν από τους σημαντικούς «ιδεολόγους» της κυβέρνησης του ΑΚΡ, τον Αμπντουραχμάν Ντιλίπακ, η νέα εξέλιξη στα τουρκικά πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, δηλαδή το αντιδυτικό ρεύμα, δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη. Εξαιτίας των «λαθών» και της «αδιαλλαξίας» της Δύσης, σήμερα στην Τουρκία πολλές μερίδες της κοινωνίας πιστεύουν ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την αναθεώρηση των σχέσεων της χώρας με τη Δύση.

Ο κ. Ντιλίπακ, του οποίου τα άρθρα γνώμης και τις τοποθετήσεις παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή υπουργοί, βουλευτές και κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ, το τελευταίο διάστημα προβάλλει μια ενδιαφέρουσα άποψη. Από τη δική του σκοπιά, στη νέα περίοδο, χώρες του δυτικού κόσμου όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με διάφορους «σκοτεινούς κύκλους» και επιχειρούν να πλήξουν τα συμφέροντα της Τουρκίας σε διάφορα πεδία.

Αυτές οι «σκοτεινές δυνάμεις» χρησιμοποιούν διάφορα μέσα και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως λ.χ. το ΡΚΚ, το Ισλαμικό Κράτος ή το Κίνημα Γκιουλέν. Ακόμη, συνεργάζονται με το Βατικανό για να προκαλέσουν σύγχυση και ταραχές στις τάξεις του Ισλάμ. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ντιλίπακ εστιάζει στον ρόλο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή και στην προσπάθεια της Δύσης να οδηγηθούν οι σχέσεις σουνιτών – σιιτών σε όξυνση.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σκεπτικού, ο κ. Ντιλίπακ ισχυρίζεται ότι στη νέα περίοδο, οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. «Η Γερμανία που ελέγχεται από οκτώ μυστικούς κύκλους-ομάδες και σήμερα εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς κατοχής των Αμερικανών και Βρετανών που φιλοξενούν τον τρομοκράτη Γκιουλέν, με τα οικονομικά πακέτα, πιέζει την Ελλάδα, για να φέρει σε δύσκολη θέση σε διάφορα θέματα την Τουρκία», ισχυρίζεται ο ίδιος.

Η περίπτωση του κ. Ντιλίπακ αλλά και των αναλύσεών του είναι σημαντική, καθώς τέτοιου είδους αναλύσεις βρίσκουν μεγάλο αντίκτυπο στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης. Πλέον, σε καθημερινή βάση, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εξαπολύουν επίθεση κατά της Δύσης, χρησιμοποιώντας παρόμοιες θεωρίες και ισχυρισμούς.

Αντιπολίτευση-στρατός

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραδοσιακά διατηρεί στενές σχέσεις με τη Δύση και την Ε.Ε., εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας ως ο πρώτος παράγοντας που κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία. Σύμφωνα με τον έμπειρο, αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο-αναλυτή Ιρφάν Ακτάν η συγκεκριμένη κίνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί «τυχαία». Οπως στην περίπτωση του κυβερνώντος κόμματος, έτσι και στους κόλπους της αντιπολίτευσης το αντιδυτικό αίσθημα καταγράφει ανοδική κούρσα.

Οι πληροφορίες της «Κ» δείχνουν ότι στην περίπτωση της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα αντιδυτικά αντανακλαστικά ήρθαν στο προσκήνιο την περίοδο των Υποθέσεων Εργκένεκον και Βαριοπούλα. Σε μια περίοδο που η Δύση επέλεγε να διατηρήσει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, στους κεμαλικούς και εθνικιστικούς κύκλους εδραιώθηκε η άποψη-υπόθεση ότι ΗΠΑ – Ε.Ε. επιχειρούν να πλήξουν την αντιπολίτευση, τον τουρκικό στρατό, την Αριστερά, για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα, ανενόχλητες, στην κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι όπως στην περίπτωση του ΑΚΡ και της αντιπολίτευσης, έτσι και στην περίπτωση του στρατού, το αντιδυτικό ρεύμα εντυπωσιάζει με τον βαθμό διείσδυσής του σε έναν σημαντικό αριθμό ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών.

Συγκεκριμένα, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, στη βάση του στρατεύματος η άποψη ότι «πλέον έχει έρθει η ώρα για την αναθεώρηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» κερδίζει έδαφος κάθε μέρα που περνάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή