Κουρτς: Να μπει τέλος στη «φαντασίωση» για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κουρτς: Να μπει τέλος στη «φαντασίωση» για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να υπάρξει ένα τέλος στη «φαντασίωση» για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί της ένταξης να υπογραφεί με την Άγκυρα μία «συμφωνία γειτονίας», ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινή συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας έγγραφο που είχε διαρρεύσει στα μέσα της εβδομάδας με τις προτάσεις του εν όψει της αυστριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε «απαράδεκτες προκλήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές εμφανίσεις σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.», ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος προς ενίσχυση των υπερεξουσιών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ταυτόχρονα σημειώνεται πως η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός περιφερειακός και οικονομικός παράγοντας και πως τόσο η ίδια όσο και η .Ε.Ε έχουν «συμφέρον για το κατά δυνατόν στενές και εποικοδομητικές σχέσεις, ισότιμα και σε όλα τα επίπεδα».

«Είναι καιρός να αποσαφηνίσει η Ευρώπη τη σχέση με την Τουρκία», τόνισε ο Κουρτς, σημειώνοντας πως σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ», και η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας «δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία».

Σε σχέση με τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία (σ.σ. που είχαν ματαιωθεί τις προηγούμενες ημέρες σε μία σειρά αυστριακών πόλεων από τις τοπικές αρχές), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι από την απαγόρευση θα εξαιρείται η υποστήριξη από ξένους πολιτικούς στον αυστριακό προεκλογικό αγώνα. 

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή