FBI και NSA «αδειάζουν» τον Τραμπ

FBI και NSA «αδειάζουν» τον Τραμπ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στηρίζουν την καταγγελία του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με την οποία ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει την υποκλοπή τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων διαρκούσης της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόουμι, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι η υπηρεσία του διερευνά πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ της Ρωσίας και συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας περί ενδεχόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

«Αναφορικά με τα tweets του προέδρου γύρω από τις θρυλούμενες υποκλοπές τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων με εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν διαθέτω πληροφορίες που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό και αυτό ισχύει και για το υπουργείο Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Τζέιμς Κόουμι καταθέτοντας στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην επιτροπή κατέθεσε και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Μάικλ Ρότζερς, ο οποίος διέψευσε δημοσιογραφικά σενάρια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και υποστήριζαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε την παρακολούθηση του Πύργου Τραμπ –που φιλοξενούσε το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, στο Μανχάταν– στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ.

Ανοίγοντας τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέβιν Νούνες, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Γνωρίζουμε ότι δεν έγιναν υποκλοπές στον Πύργο Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να υπήρξαν άλλες κατασκοπευτικές δραστηριότητες εις βάρος του προέδρου Τραμπ και των συνεργατών του». Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής τόνισε ότι εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι άφησαν να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η επιτροπή σκοπεύει να τους εντοπίσει και να τους παραπέμψει στη Δικαιοσύνη». Αυτό είχε ζητήσει, λίγες ώρες νωρίτερα, και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ μέσω Twitter.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Ρωσία ευνοούσε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, ο Τζέιμς Κόουμι δήλωσε: «Νομίζω ότι σ’ αυτό το θέμα η κοινότητα (των υπηρεσιών πληροφοριών) θα καταλήξει μάλλον εύκολα στην εκτίμησή της. Ο Πούτιν μισούσε τόσο πολύ τη Χίλαρι Κλίντον, που αυτομάτως έδειχνε φανερή προτίμηση για τον αντίπαλο αυτού του προσώπου που μισούσε τόσο πολύ».

Η εξέταση Γκόρσιτς

Η συζήτηση περί «ρωσικού δακτύλου» και τηλεφωνικών υποκλοπών στην επιτροπή της Βουλής επισκίασε μια άλλη, σημαντική συνεδρίαση, η οποία εξελισσόταν παράλληλα, στον Λόφο του Καπιτωλίου. Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας άρχισε την εξέταση του Νιλ Γκόρσιτς, ο οποίος προτείνεται από την κυβέρνηση Τραμπ για την πλήρωση της κενής έδρας του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία χήρευσε πριν από 13 μήνες με τον θάνατο του δικαστή Αντονιν Σκαλία. Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι στηρίζουν ομόφωνα τον δικαστή Γκόρσιτς, επιθυμούν την έγκριση της υποψηφιότητάς του από την επιτροπή μέχρι τις 3 Απριλίου, για να ακολουθήσει ευθύς αμέσως η τελική ψηφοφορία από την ολομέλεια του σώματος. Ωστόσο, η πιο ριζοσπαστική πτέρυγα των Δημοκρατικών εννοεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει τον διορισμό Γκόρσιτς, ανταποδίδοντας τα ίσα στους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι επί σχεδόν ένα χρόνο αρνούνταν ακόμη και να συζητήσουν τις προτάσεις του προέδρου Ομπάμα για την πλήρωση της κενής έδρας στον ανώτατο δικαστικό θεσμό της Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή