Στον Σουλτς το χρίσμα του SPD με 100%

Στον Σουλτς το χρίσμα του SPD με 100%

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ως «εφαλτήριο για την καγκελαρία» ερμήνευσε ο Μάρτιν Σουλτς το ποσοστό 100% που απέσπασε στην εσωκομματική ψηφοφορία της Κυριακής, εν μέσω πρωτοφανούς κύματος ενθουσιασμού στους κόλπους των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Η δημοσκοπική απογείωση των Σοσιαλδημοκρατών μετά την υποψηφιότητα Σουλτς θα κριθεί για πρώτη φορά στις κάλπες του μικρού κρατιδίου της Σάαρ, την Κυριακή.

«Δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, σεβασμός» ήταν το τρίπτυχο στο οποίο επέμεινε ο Σουλτς, στην εξηντάλεπτη ομιλία που εκφώνησε καταχειροκροτούμενος μετά την εκλογή του με το 100% των 605 έγκυρων ψήφων. Προ τετραετίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε εκλεγεί στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με ποσοστό 74,3%.

Η επιτυχία του Σουλτς βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις αποστάσεις που λαμβάνει από τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, με αντικαγκελάριο τον Γκάμπριελ. Ομως η συγκυβέρνηση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται, όπως του θύμισε με αυστηρό τόνο χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ. «Σκέφτεται μόνο την προεκλογική εκστρατεία. Η συμπεριφορά του προσεγγίζει την άρνηση εργασίας», είπε ο Κάουντερ, μετά την ανακοίνωση του Σουλτς ότι δεν θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στις 29 Μαρτίου. Ο Σουλτς είπε ότι θα προτιμήσει, την ίδια ώρα, να παρακολουθήσει κομματική εκδήλωση, αν και διαβεβαίωσε ότι το SPD υπό την ηγεσία του θα εξακολουθήσει να μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το προεκλογικό πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου θα συνταχθεί στα τέλη Ιουνίου, αλλά ο Σουλτς έδωσε κάποιες γενικές κατευθύνσεις στην προχθεσινή ομιλία του, ζητώντας πλήρη εξίσωση απολαβών ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, νομικά κατοχυρωμένη υποχρέωση των σχολείων να προσφέρουν επαρκείς θέσεις στο ολοήμερο πρόγραμμα, κατάργηση των διδάκτρων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης κ.λπ. Ο Σουλτς μένει παράλληλα προσκολλημένος στην απαγόρευση νέου δανεισμού (φρένο χρέους) στο εσωτερικό της Γερμανίας και στο δημοσιονομικό σύμφωνο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ανοικτός ο αγώνας»

«Ο Σουλτς χρησιμοποιεί απολύτως λαϊκίστικα εργαλεία, απαραίτητα για να χτυπηθεί ο λαϊκισμός με τα δικά του όπλα», σημείωσε σε πρωτοσέλιδο σχόλιο στην εφημερίδα FAZ ο Γιάσπερ φον Αλτενμπόκουμ. «Ως τώρα απευθύνεται στο αριστερό φάσμα, στους μη ψηφοφόρους και στις ψήφους διαμαρτυρίας. Οι επικείμενες εκλογές στα κρατίδια όμως θα δείξουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες με αυτήν τη ρητορική μπορούν να αλιεύσουν ψήφους βαθιά στα νερά της μεσαίας τάξης», εκτιμά ο αρθρογράφος κλείνοντας με τη διαπίστωση ότι ο αγώνας για την καγκελαρία «είναι ανοικτός».

Μετά τις εκλογές της Κυριακής στη Σάαρ ακολουθεί η αναμέτρηση στο επίσης μικρό πληθυσμιακά κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, ενώ τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στην ψηφοφορία της 14ης Μαΐου στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Δημοσκοπήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο καταγράφουν πλέον ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο την ανάδειξη κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς, κάτι που πριν από ένα μήνα φαινόταν να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τέτοιου είδους συνασπισμοί κυβερνούν ήδη στο Βερολίνο και στη Θουριγγία, ενώ πιθανή είναι μια τέτοιου είδους συγκυβέρνηση και στη Σάαρ. Πάντως, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς στο κρατίδιο αυτό Οσκαρ Λαφοντέν επέμεινε ότι σε εθνικό επίπεδο οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικά θέματα, όπως το κράτος πρόνοιας, η φορολογία, ο στρατός και η Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, το φιλελεύθερο FDP, που προβλέπεται να επιστρέψει στην Μπούντεσταγκ μετά τετραετή απουσία, εμφανίστηκε απορριπτικό απέναντι στον Σουλτς. «Η μεσαία τάξη δεν έχει να περιμένει τίποτα από τον κ. Σουλτς», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή