Λιγότεροι θάνατοι από φυματίωση

Λιγότεροι θάνατοι από φυματίωση

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των ασθενών που νοσούν και τελικά πεθαίνουν εξαιτίας της φυματίωσης μειώνεται σταθερά στην Ευρώπη, αλλά ανάμεσα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες –όπως είναι οι φυλακισμένοι, οι μετανάστες και οι οροθετικοί– καταγράφονται επικίνδυνες αυξητικές τάσεις.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο Νοσημάτων και το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από φυματίωση σε 53 κράτη, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, μειώθηκαν κατά την περίοδο από το 2011 μέχρι το 2015 κατά 4,3% και 8,5% αντιστοίχως. Ωστόσο, τα νέα κρούσματα επιμόλυνσης από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης στους οροθετικούς (από τον ιό του έιτζ) αυξήθηκε κατά 40% κατά την ίδια περίοδο, γεγονός το οποίο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή και προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κατάστασης στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η γενική πτωτική τάση που καταγράφεται στα κρούσματα της φυματίωσης είναι ενθαρρυντική», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού, Αντρέα Αμόν, σε ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο. «Ωστόσο, κάποιες ομάδες δεν επωφελούνται όσο θα έπρεπε από αυτή την τάση και έτσι θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας αν θέλουμε να βάλουμε οριστικό τέλος στην επιδημία της φυματίωσης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή