Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ρεξ Τίλερσον

Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ρεξ Τίλερσον

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να μην παραστεί στην πρώτη συνάντησή του με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι φοβούνται ότι η απουσία του φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα ερωτήματα που αφορούν την αφοσίωση του προέδρου Τραμπ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Συγκεκριμένα, ο Τίλερσον θα παραμείνει στις ΗΠΑ, ώστε να παραστεί στη συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο πρωθυπουργό Σι Τζινπίνγκ στις 6 και 7 Απριλίου, χάνοντας έτσι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 5 και 6 του ίδιου μήνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ο Τίλερσον θα επισκεφθεί τη Ρωσία στα τέλη Απριλίου. «Ανεξάρτητα του πώς το βλέπεις, ο συμβολισμός αυτός είναι ατυχής», ανέφερε ένας ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ακυρώνει τις μέχρι τώρα κινήσεις του υπουργού Αμυνας και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, οι οποίοι τον Φεβρουάριο επισκέφτηκαν το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους σχετικά με την κριτική που ασκούσε ο Τραμπ κατά της Συμμαχίας κατά την προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά το ΝΑΤΟ «απαρχαιωμένο», κάτι που ωστόσο έχει αποφύγει να επαναλάβει κατά τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, τονίζοντας αντιθέτως πόσο πολύ στηρίζει τη Συμμαχία. Η επίσκεψη του Τίλερσον στις Βρυξέλλες ήταν επιτακτική βάσει των λεγομένων των Ευρωπαίων, κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και λόγω της αγωνίας ορισμένων πρώην σοσιαλιστικών κρατών της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία βρίσκονται σε πιο άμεση επαφή με τις επιθετικές τάσεις της Ρωσίας.

Επιπλέον, λόγω του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η απουσία του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη από μια νατοϊκή σύνοδο αποτελεί σπάνιο συμβάν, με την τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο να είναι το 2003, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ακύρωσε τη συμμετοχή την τελευταία στιγμή.

Τη θέση του Τίλερσον στη σύνοδο του επόμενου μήνα αναμένεται να πάρει ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Τομ Σάνον, ο οποίος θήτευσε και επί προεδρίας Ομπάμα. Μολαταύτα, αργότερα αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον για μία συνάντηση που αφορά αποκλειστικά την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που οδήγησε πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους που ο Τίλερσον δεν πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μία σύνοδο στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, παρά τη διαφωνία του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά τη συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για τα πυρηνικά, την οποία έχει χαρακτηρίσει «κακή συμφωνία», ο επικεφαλής για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κρίστοφερ Φορντ, δήλωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία μέχρι να ληφθεί κάποια αντίθετη απόφαση, αναφέρει δημοσίευμα της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Sputnik.

Συγκεκριμένα, ο Φορντ ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η συμφωνία ελέγχεται, ούσα μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που διεξάγει το αμερικανικό κράτος αναφορικά με τις προϋπάρχουσες διεθνείς συμφωνίες και υποχρεώσεις των ΗΠΑ, κάτι που συνεπάγεται πως εφόσον δεν υπάρχει ακόμη κάποια άμεση ανακοίνωση αλλαγής πολιτικής από τον Τραμπ, η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να τιμά τη συγκεκριμένη συμφωνία. «Μέχρι να έρθει η στιγμή που θα έχουμε οδηγίες να κάνουμε κάτι διαφορετικό, οι διαταγές που έχουμε είναι ξεκάθαρες… θα διαβεβαιώσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμμείνουν αυστηρά στα όρια που τους επιβάλλει η συμφωνία, και θα εργαστούμε σκληρά για να καταστήσουμε σίγουρο ότι το ίδιο θα κάνει και το Ιράν», είχε δηλώσει ο Φορντ σχετικά το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή