Προειδοποιήσεις από Τουρκία και Γερμανία

Προειδοποιήσεις από Τουρκία και Γερμανία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις συνεχίστηκε χθες η οξύτατη διαμάχη Γερμανίας – Τουρκίας, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου. Ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάγερ προειδοποίησε την Τουρκία ότι «κινδυνεύει να γκρεμίσει όσα έχει χτίσει», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι Eυρωπαίοι πολίτες «δεν θα είναι πουθενά ασφαλείς».

«Κοιτάζουμε προς την Τουρκία με την ανησυχία ότι όλα όσα έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες καταρρέουν», είπε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην πρώτη ομιλία του μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Σταϊνμάγερ ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει τον φυλακισμένο ανταποκριτή της Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, και να σταματήσει τις «απαράδεκτες» αναφορές στον ναζισμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πράγματι δεν επανέλαβε τις παρομοιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης με τους ναζί, αλλά είπε ενώπιον υποστηρικτών του σε προεκλογική ομιλία: «Αν η Ευρώπη εξακολουθήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατά ασφαλής στον δρόμο. Η Ευρώπη θα υποστεί ζημιά από αυτό. Εμείς ζητούμε από την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

Μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις. Η Γερμανία είχε επιμείνει στον σεβασμό του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την κακόβουλη συκοφάντηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία προβλέπουν αμφίρροπο αποτέλεσμα. Προεκλογική περίοδος, όμως, βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Γερμανία, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων για τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή