Μετά το ISIS, νέο εμπόδιο το Κουρδικό

Μετά το ISIS, νέο εμπόδιο το Κουρδικό

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους να εισέρχεται στην τελική του φάση, το κουρδικό πρόβλημα αναδεικνύεται σε μείζονα παράγοντα εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, καθώς οι ΗΠΑ επενδύουν στις κουρδικές δυνάμεις για την ανακατάληψη της Ράκα, ενώ η Τουρκία εκτοξεύει πυρά εναντίον των Κούρδων, στα σύνορά της με τη Συρία.

Αμερικανικά αεροσκάφη μετέφεραν χθες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πίσω από τις γραμμές των τζιχαντιστών, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την αναμενόμενη επίθεση στη Ράκα. Η πολιτοφυλακή YPG, ένοπλο τμήμα του κουρδικού – συριακού κόμματος PYD, αποτελεί την ηγετική δύναμη των SDF, οι οποίες συνεργάζονται τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία.

Τη μεταφορά των κουρδικών δυνάμεων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Ερικ Πόχαν, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να αποκοπούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που ελέγχουν τη Ράκα από τη βορειοδυτική Συρία. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται στην περιοχή και βοηθούν στον συντονισμό των επιχειρήσεων με τους Κόυρδους, διευκρίνισε όμως ότι δεν πρόκειται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Πόχαν δεσμεύθηκε ότι το Πεντάγωνο θα εξετάσει με προσοχή την καταγγελία ότι αεροπλάνα του υπό αμερικανική ηγεσία διεθνούς συνασπισμού έπληξαν σχολείο που λειτουργούσε ως κέντρο εκτοπισμένων κοντά στη Ράκα, προκαλώντας τον θάνατο πολλών αμάχων. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στηρίζουν αυτή την καταγγελία.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι 33 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο εν λόγω βομβαρδισμός στη Μανσούρα, 26 χιλιόμετρα δυτικά της Ράκα. Μέχρι χθες, δεν είχε γίνει σαφές ποιος διεξήγαγε τον βομβαρδισμό. Στην περιοχή, πλην των αμερικανικών αεροπλάνων και των Κούρδων μαχητών, επιχειρούν επίσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ο συριακός στρατός και η ρωσική αεροπορία.

Σε ένα άλλο μέτωπο της πολύπλοκης συριακής σύγκρουσης, τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν, στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία. Σύμφωνα με την Αγκυρα, επρόκειτο για απαντητικά πυρά στον θάνατο Τούρκου στρατιώτη στην επαρχία Χατάι, απέναντι από το Αφρίν. Ο εκπρόσωπος της YPG Ρεντούρ Ξελίλ προειδοποίησε ότι οι Κούρδοι μαχητές δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια αν η Τουρκία εισβάλει στην περιοχή τους.

Παράλληλα, αντικαθεστωτικοί αντάρτες προωθήθηκαν χθες σε περιοχές που ελέγχει ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ, στα περίχωρα της Χάμα, στην κεντρική Συρία. Επικεφαλής της αντεπίθεσης των ανταρτών έχει τεθεί ισλαμική οργάνωση, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Ολα τα αντιμαχόμενα μέρη στον συριακό εμφύλιο πόλεμο προσπαθούν να βελτιώσουν όσο γίνεται τις θέσεις τους πάνω στον συριακό χάρτη ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που προβλέπεται να αρχίσει σήμερα στη Γενεύη.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον εμφανίστηκε βέβαιος ότι οδεύουμε προς το τέλος του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία και στο Ιράκ, και του ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους εκπροσώπους των υπόλοιπων 67 κρατών που μετέχουν στον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για να δημιουργηθούν «προσωρινές ζώνες σταθερότητας», ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους. Η Τουρκία έχει από καιρό προτείνει τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη βόρεια Συρία, αλλά η συγκεκριμενοποίηση της πρότασης αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο, λόγω της παρουσίας ρωσικών, συριακών και κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή