Μειώθηκαν κατά 2,5% οι καπνιστές σε δέκα χρόνια

Μειώθηκαν κατά 2,5% οι καπνιστές σε δέκα χρόνια

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κάπνισμα μειώθηκε παγκοσμίως κατά 2,5% την τελευταία δεκαετία, αλλά όχι όσο θα έπρεπε. Τα ποσοστά των καπνιστών μειώθηκαν παγκοσμίως 2,5% κατά μέσον όρο μέσα στην τελευταία δεκαετία (από 24,7% το 2005 σε 22,2% το 2015), αλλά όχι παντού στον ίδιο βαθμό και όχι σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αξιολόγησε τον βαθμό επιτυχίας στην υλοποίηση της διεθνούς σύμβασης-πλαισίου για τον έλεγχο του καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που υπογράφηκε από 180 χώρες το 2005.

Το κάπνισμα εμφανίζει μείωση σε 90 χώρες, αύξηση σε 24 και στασιμότητα σε 12 (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ 2005-2015 έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ευρώπη και στη Νότια Αμερική (κατά 7,1% και 6,8% αντίστοιχα), ενώ αντίθετα οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά των καπνιστών σημειώθηκαν στην Κεντρική Αφρική (12,6%) και στη Βόρεια Αφρική (4,6%).

Οι ερευνητές του καναδικού Πανεπιστημίου του Ουότερλου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, εκτιμούν ότι ενώ έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ενάντια στην «παγκόσμια επιδημία του καπνού», όπως την αποκαλούν, παρ’ όλα αυτά η πρόοδος είναι ακόμη κατώτερη των αρχικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η υπογραφή της διεθνούς σύμβασης.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι είναι εφικτό να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στη χρήση των θανατηφόρων προϊόντων καπνού, εάν υπάρξει περισσότερη επιμονή στις αντικαπνιστικές πολιτικές.

Η μελέτη δείχνει ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόζονται από μια χώρα τα μέτρα κατά του καπνίσματος, τόσο περιορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή