Υστατη προσπάθεια αποσυναρμολόγησης του Obamacare

Υστατη προσπάθεια αποσυναρμολόγησης του Obamacare

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία του μεγάλη προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη που χρειάζεται για να ξεκινήσει την αποσυναρμολόγηση του Obamacare πραγματοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ τις τελευταίες ημέρες ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές μπορεί να σταθούν απέναντι στο νομοσχέδιο για την υγεία, θέτοντας σε κίνδυνο μία από τις κύριες νομοθετικές προτεραιότητές του.

Συγκεκριμένα, παρότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στο σώμα, οι Δημοκρατικοί είναι ενωμένοι απέναντι στο νομοσχέδιο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν περιθώριο απώλειας μόνο 21 ψήφων, με τουλάχιστον 30 βουλευτές των τελευταίων να κλίνουν προς το «όχι», σύμφωνα με μετρήσεις του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NBC. Οπως είχε προγραμματιστεί, ο Τραμπ συναντήθηκε στις 11.30 το πρωί με ορισμένους από τους σφοδρότερους εσωκομματικούς επικριτές του νομοσχεδίου, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν κάνει αρκετά για να ξεριζώσει το Obamacare και το χαρακτηρίζουν μία «λάιτ» εκδοχή του τελευταίου, ζητώντας παράλληλα σημαντικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, χωρίς ωστόσο να έρθει σε συμφωνία μαζί τους.

Μολαταύτα, ο Τραμπ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη «σκληρή» συντηρητική πλευρά του κόμματος, αλλά και την πιο μετριοπαθή, η οποία ανησυχεί ότι το νομοσχέδιο μπορεί να στερήσει την ασφάλεια υγείας σε πολλούς ψηφοφόρους του κόμματος, κάτι που καθιστά τις τροποποιήσεις προς μία πιο συντηρητική κατεύθυνση επίφοβες για απώλειες από τη μετριοπαθή πλευρά του κόμματος. «Είμαστε ακόμη ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο αντιτιθέμενος στο νομοσχέδιο, συντηρητικός βουλευτής Τεντ Γιόχο, τονίζοντας ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος», κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο βουλευτής Μπράντλεϊ Μπάιρν, ο οποίος δήλωσε ότι οι πιθανότητες ψήφισης του νομοσχεδίου «θα μειωθούν πολύ αν δεν τη διεξάγουμε αυτή την εβδομάδα».

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος επιστράτευσε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον αγώνα του, πραγματοποιώντας κοινοποίηση το πρωί της Πέμπτης στο Twitter, με την οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να πιέσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του νόμου, γνωστού με την επίσημη ονομασία American Health Care Act.

Υποκλοπές

Στο μεταξύ, εξελίξεις υπήρξαν και στο μέτωπο της υπόθεσης των υποκλοπών, με τον Ρεπουμπλικανό επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέιβιντ Νούνες, να ζητεί χθες συγγνώμη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τους ευαίσθητους ισχυρισμούς περί παρακολούθησης της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ από αμερικανική κατασκοπευτική υπηρεσία. Ο Νούνες δέχθηκε την Τετάρτη τη σφοδρή κριτική των συναδέλφων του για το ότι διεξήγαγε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει ότι οι επικοινωνίες των μελών της ομάδας που ανέλαβαν τη μετάβαση του Τραμπ στην προεδρία «σαρώθηκαν» τυχαία από μία αμερικανική επιχείρηση παρακολούθησης εναντίον ξένου στόχου, στοιχειοθετώντας έναν ισχυρισμό που δικαιώνει κατά κάποιον τρόπο τους ισχυρισμούς του προέδρου περί παρακολούθησής του από τον προκάτοχό του.

Οι Δημοκρατικοί βουλευτές της επιτροπής ήταν αυτοί που εξέφρασαν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας τον Νούνες για τα σχόλια που έκανε στα μέσα ενημέρωσης και για το ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα χωρίς πρώτα να τους το αναφέρει, λαμβάνοντας επίσημα τη συγγνώμη του μέσω ενός βοηθού του. Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι υπεύθυνη για την έρευνα της υπόθεσης της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές, με αποτέλεσμα η κίνηση του Νούνες να γεννά ερωτήματα στα δημοκρατικά μέλη της για το εάν η έρευνα μπορεί να γίνει με αξιόπιστους όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή