Νέα διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας

Νέα διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκάλεσε η χθεσινή μυστηριώδης δολοφονία Ρώσου πρώην πολιτικού στο Κίεβο.

Ο 45χρονος Ντένις Βορονένκοφ, πρώην βουλευτής στη ρωσική Δούμα, πυροβολήθηκε θανάσιμα, μέρα μεσημέρι, μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου Premier Palace, στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο άγνωστος δράστης τραυμάτισε τον σωματοφύλακα του Βορονένκοφ προτού τραυματιστεί και ο ίδιος από τα απαντητικά πυρά του σωματοφύλακα. Και οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπου ο δράστης αργότερα κατέληξε.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δολοφονίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έκανε λόγο για «πράξη κρατικής τρομοκρατίας», υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτήν «εύκολα διακρίνει κανείς την υπογραφή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, όπως συνέβη κατ’ επανάληψιν σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Σε δήλωση που διένειμε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, σημειώνεται ότι ο Βορονένκοφ είχε καταφύγει στην Ουκρανία και ότι ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες που αποκάλυψαν στοιχεία για τη «ρωσική επιθετικότητα» απέναντι στο Κίεβο.

Τις κατηγορίες Ποροσένκο διέψευσε κατηγορηματικά ως «παράλογες» ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, «το επεισόδιο αυτό μαρτυρεί την ανικανότητα της Ουκρανίας να παράσχει ασφάλεια στον Βορονένκοφ». Ο κ. Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε για τη δολοφονία Βορονένκοφ και ότι η χήρα του δολοφονηθέντος είναι ευπρόσδεκτη στη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Νικολάι Κοβαλιόφ, πρώην διοικητής της ρωσικής ασφάλειας, εκτίμησε πως η δολοφονία ήταν ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αντίπαλων οικονομικών συμφερόντων.

Ο Ντένις Βορονένκοφ εξελέγη στο ρωσικό κοινοβούλιο από τις λίστες του Κομμουνιστικού Κόμματος και όσο ήταν βουλευτής ακολουθούσε απολύτως νομιμόφρονα, έναντι της κυβέρνησης Πούτιν, γραμμή σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Μεταξύ άλλων, ψήφισε υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας και του νόμου που απαγορεύει σε ξένους να αγοράζουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η σύζυγός του, Μαρία Μακσάκοβα, πέραν του ότι είναι διακεκριμένη σολίστ της όπερας, διετέλεσε επίσης βουλευτής με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία».

Τον Δεκέμβριο του 2014, εξεταστική επιτροπή της ρωσικής Δούμας (Βουλή) ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Βορονένκοφ, προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη για απόκτηση κτιρίου στο κέντρο της Μόσχας με απάτη. Τον Απρίλιο του 2015, η ίδια επιτροπή ζήτησε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα τη δίωξη του βουλευτή για το ίδιο αδίκημα. Ο Βορονένκοφ κατέφυγε στην Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2016, αφού απαρνήθηκε τη ρωσική του υπηκοότητα και έκτοτε μετετράπη σε φλογερό επικριτή του Ρώσου προέδρου. Μεταξύ άλλων, κατέθεσε ως μάρτυρας στην υπόθεση της δίωξης του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία.

Eκρηξη

Στο μεταξύ, τεράστια έκρηξη –ευτυχώς χωρίς θύματα– κατέστρεψε μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μπαλακίγια, ανατολικά του Χάρκοβο, στην Ουκρανία. Η έκρηξη εκδηλώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών και πιθανολογείται ότι προκλήθηκε είτε από μη επανδρωμένο αεροπλάνο είτε μέσω τηλεχειριστηρίου. Ο υπουργός Aμυνας Στέπαν Πόλτορακ πιθανολόγησε ότι πίσω από τη επίθεση κρύβονται είτε το Κρεμλίνο είτε οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας, χωρίς όμως να προσφέρει στοιχεία προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του. Η βάση της Μπαλακίγια βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων ανάμεσα στη γραμμή του μετώπου που χωρίζει τον ουκρανικό στρατό από τους αυτονομιστές αντάρτες των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή