Βρετανός, γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης

Βρετανός, γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαλίντ Μασούντ είναι το όνομα του 52χρονου δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης λίγο έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στην καρδιά του Λονδίνου, στην οποία κατάφερε να σκοτώσει τρεις ανθρώπους και να τραυματίσει περίπου 30, πριν πέσει ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά. Το όνομα έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία, αναφέροντας ότι ο δράστης στο παρελθόν είχε καταδικαστεί μονάχα για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και ποτέ για αδικήματα που να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την τρομοκρατία. Γεννημένος στο Κεντ, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, ο Μασούντ ήταν τα τελευταία χρόνια κάτοικος της κεντρικής Αγγλίας, προσέθεσε η ανακοίνωση της αστυνομίας. «Ο Μασούντ δεν ήταν αντικείμενο κάποιας πρόσφατης έρευνας και δεν υπήρχαν πληροφορίες για την πρόθεσή του να εκτελέσει ένα τρομοκρατικό χτύπημα», σημείωσε επιπλέον η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία τον γνώριζε από διάφορες προηγούμενες καταδίκες για διάφορα αδικήματα», όπως η πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης.

Μολαταύτα, με ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίτερα, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του δράστη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε επιβεβαιώσει πως στο παρελθόν ο δράστης είχε απασχολήσει και τη βρετανική κατασκοπευτική υπηρεσία MI5 ως ύποπτος για πιθανή βίαιη εξτρεμιστική δράση, η οποία όμως είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αποτελεί περιφερειακή φιγούρα των διαφόρων ισλαμιστικών εξτρεμιστικών δικτύων, χωρίς να μοιάζει ουσιαστικά επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. «Ηταν περιφερειακή φιγούρα… Δεν αποτελούσε μέρος της τωρινής ευρύτερης εικόνας των υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν υπήρχαν πληροφορίες για τον σκοπό του ή για το πλάνο του», ανέφερε συγκεκριμένα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, δηλώνοντας πεπεισμένη ότι η πράξη του ανήκει στο πλαίσιο της ισλαμικής τρομοκρατίας και αποτελεί «διαστροφή μιας σπουδαίας πίστης».

Στο μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του ειδησεογραφικού του πρακτορείου, Αμάκ, χωρίς ωστόσο να δώσει καθόλου λεπτομέρειες για το προφίλ του δράστη, ο οποίος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν συνδέεται άμεσα με την οργάνωση ή αν έδρασε αυτοβούλως, όντας επηρεασμένος από την προπαγάνδα και τη δράση του ISIS. Στην περίπτωση που ισχύει το δεύτερο σενάριο, έρχεται ξανά δυναμικά στο προσκήνιο η στρατηγική που ακολουθεί το Ισλαμικό Κράτος από τη στιγμή που άρχισε να χάνει εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ και να ηττάται γενικότερο στο στρατιωτικό πεδίο, παρακινώντας τους οπαδούς του στη Δύση να δράσουν ανεξάρτητα, πραγματοποιώντας χτυπήματα από μόνοι τους στην καρδιά των χωρών τους. «Ο δράστης των επιθέσεων είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και εκτέλεσε την όλη επιχείρηση, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα για στοχοποίηση των πολιτών της συμμαχίας», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση του πρακτορείου Αμάκ, κάνοντας λόγο για τη συμμαχία των χωρών που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν υπήρχε κάποιου είδους σύνδεση του δράστη με την οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Μέι, η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι ο Μασούντ έδρασε μόνος του, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν φόβοι για «επικείμενες περαιτέρω επιθέσεις», ενώ δεν γνωρίζει αν έχει οποιαδήποτε σχέση με την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση.

«Αυτό το είδος επίθεσης, αυτή η μοναχική επίθεση με πράγματα από την καθημερινότητα, όπως ένα όχημα και ένα μαχαίρι είναι πολύ δυσκολότερο να προληφθούν», ανέφερε στο BBC σε σχέση με τον χαρακτήρα της επίθεσης στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή